10 najodmevnejših modnih fotografov

Anja Mrevlje 12.03.2016
Ikone sodobne modne fotografije

Danes modna fotografija predstavlja način življenja, izražanja in pripoveduje zgodbe,ki sestojijo iz skrbno izbranih predmetov, lokacij, stajlingov, make up videzov, frizur in fotografskih vizij. Ni skrivnost, da imajo danes priznani modni fotografi veliko moč invpliv, saj z njihovo pomočjo svoje kariere uspešno začnejo mnogi modeli, stilistiin umetniki ličenja, poleg tega pa s svojimi umetniškimi izrazi modnofotografijo vodijo v vedno nove nepričakovane smeri. Vsi modni fotografi znašega seznama stremijo k odličnosti in so ključni pri redefiniranju vizualnekulture, lepote in umetnosti.

Mario Testino

Perujec je v svoji karieri sodeloval z mnogimi slavnimi modeli in zvezdnicami ter tako rekoč vsemi priznanimi modnimi revijami in modnimi hišami. V zgodovino modne fotografije se je zapisal z drznimi fotografijami, s katerimi je v 90. letih modni hiši Gucci pomagal pri preporodu, in sicer z razstavo “Portraits”, s katero je leta 2002 v Narodno galerijo portretov v Londonu privabil več ljudi kot kdor koli prej, za svojega fotografa pa ga je leta 1997 izbrala tudi princesa Diana. Danes spremljamo njegov osebni projekt “Towel Series”, s katerim nabira všečke na vseh družbenih omrežjih.
mariotestino.com

Fotografova muza Kate Moss v knjigi Kate Moss by Mario Testino.

Peter Lindbergh

Nemški režiser in fotograf, znan po svojih črno-belih fotografijah, ki jih navdihuje berlinska umetniška scena iz 20. let prejšnjega stoletja, je svojo kariero je začel leta 1978, ko se je preselil v Pariz in začel delati za Vogue. Leta 1996 je izdal svojo prvo knjigo z naslovom “10 Women by Peter Lindbergh”, ki se je prodala v več kot sto tisoč izvodih, za svoje delo pa je prejel tudi že lepo število nagrad, med drugim tudi amfAR-jevo nagrado za pogum leta 2014.
peterlindbergh.com

Kampanja za torbice Louis Vuitton z igralko Michelle Williams,  ki jo je posnel Peter Lindbergh. 

Steven Klein

Preden je začel kariero kot modni fotograf, je Steven Klein študiral slikarstvo. Z odličnimi kampanjami (Calvin Klein, Versace, Nike …), editoriali in naslovnicami (Vogue, i-D, Numéro, W, Arena …) je v modnem svetu hitro pridobil velik ugled. Njegovo delo cenijo velika imena šovbiznisa – z Madonno sta ustvarila umetniško instalacijo X-STaTIC PROCeSS, katere del je bila omejena izdaja knjige, delal pa je tudi z Lady Gaga, Rihanno in Britney Spears.

Steven Klein za Versacejevo kampanjo za pomlad-poletje 2016 z  Gigi Hadid, Natasho Poly in Raquel Zimmermann. 

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz je v svoji karieri ustvarila nekaj najlepših kadar koli natisnjenih portretov. Začetki njene kariere segajo v sedemdeseta, ko je delala za revijo Rolling Stone, leta 1975 je na turneji spremljala skupino The Rolling Stones, v osemdesetih je le pet ur pred tragičnim atentatom posnela kultno naslovnico z Johnom Lennonom in Yoko Ono, danes pa slovi po svojem delu za Vogue in Vanity Fair. Je tudi edina ženska fotografinja, podpisana pod dva Pirellijeva koledarja (enega z letnico 2016).

Annie Leibovitz za  Cavallijevo kampanjo jesen 2005. 

Juergen Teller

Nemški fotograf se je od leta 1998 podpisal pod vsako kampanjo Marca Jacobsa in s svojim prepoznavnim – surovim in presvetljenim – slogom prepričal tudi mnoge druge oblikovalske hiše, med katerimi ga še posebej cenijo Helmut Lang, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood in Céline. Umetnik je sodeloval na številnih razstavah, leta 2008 pa je z Marcom Jacobsom izdal tudi knjigo “Juergen Teller: Marc Jacobs Advertising 1997–2008”, ki je bila razprodana že v prednaročilu.
juergenteller.tumblr.com

Juergen Teller za Céline – jesen-zima 2012/2013.

Patrick  Demarchelier

Demarchelierjeva kariera je resnično zacvetela v zgodnjih devetdesetih, ko so njegov izjemni talent opazili pri modnih revijah Elle, Marie Claire, Vogue, Harper’s Bazaar in drugih. Fotograf ima za pasom naslovnice vseh večjih modnih revij in ikonične kampanje za modne hiše Dior, Louis Vuitton, Chanel in druge, leta 2005 pa je posnel tudi sloviti Pirellijev koledar.
demarchelier.com/fashion

Med legendami sodobne modne fotografije moramo omeniti vsaj še imena, kot so Mario Sorrenti, Karl Lagerfeld, Steven Klein, Terry Richardson in Ellen von Unwerth.

Bruce Weber

Bruce Weber je znan po svojih ikoničnih oglasih (Calvin Klein, Abercrombie & Fitch, Versace …) in delu za vse večje modne revije. Svojo kariero je začel pri reviji GQ v poznih sedemdesetih, k njegovi uspešnosti in širšemu prepoznavanju pa so v osemdesetih in devetdesetih pripomogli tudi njegovi seksapilni črno-beli posnetki heteroseksualnih in homoseksualnih parov.
bruceweber.com

Kampanja Louisa Vuittona  za pomlad-poletje 2016, ki jo je posnel Bruce Weber, je ena izmed najbolj  zanimivih novejših kampanj.

Steven Meisel

Steven Meisel je znan predvsem po svojih naslovnicah za ameriški in italijanski Vogue, saj ga urednici Anna Wintour in Franca Sozzani naravnost obožujeta. Poleg tega dela z najboljšimi modnimi hišami, pripomogel je k slavi številnih supermodelov (Naomi Campbell, Christy Turlington, Amber Valletta …), stilistov, frizerjev in umetnikov ličenja.
artandcommerce.com

Steven Meisel za Pradino kampanjo pomlad-poletje 2012.

Inez & Vinoodh

Nizozemca Inez van Lamsweerde in Vinoodh Matadin sodelujeta že od leta 1986 in veljata za enega najbolj priljubljenih fotografskih timov v modni industriji. Umetniški par dela za velike modne revije, kot so Vanity Fair, Harper’s Bazaar in Interview ter modne hiše Chloé, Balenciaga, Miu Miu ...).
inezandvinoodh.com

Georgia May Jagger v  kampanji za Mulberry, ki sta jo posnela Inez & Vinoodh.

Mert & Marcus

Mert Alas in Marcus Piggott sta ustvarjalne moči združila v devetdesetih in hitro postala eden najboljših fotografskih timov modne industrije. Zaradi njunega neprekosljivega znanja uporabe inovativne digitalne tehnologije in stremljenja k popolnosti, ki je na področju modne fotografije bistvenega pomena, z njima rade sodelujejo bleščeče publikacije, kot so Vogue, W Magazine, Pop Magazine in Numéro, in luksuzne modne hiše, med katerimi so tudi Missoni, Fendi, Kenzo in Miu Miu.
www.artpartner.com

Mert & Marcus za jesensko kampanjo Calvina Kleina 2013.


BETTINA RHEIMS 
Do 27. marca 2016 je v Evropski hiši fotografije v Parizu (Maison Européenne de la Photographie) na ogled retrospektiva francoske fotografinje Bettine Rheims, ki je s svojim magnetičnim šarmom in erotično žensko fotografijo, ki razbija večinoma nedosegljive in stereotipizirane lepotne standarde, zaznamovala tako komercialno kot umetniško sfero.
mep-fr.org

Izbor urednika