Svetovni avto leta je Volvo XC60

Matej Jurgele 26.03.2018
Svetovni avto leta 2018

Nagrado je prejel predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson, ki je v Ženevi prejel tudi nagrado za svetovnega avtomobilskega direktorja leta 2018. Volvo je v ožjem finalu premagal Mazdo CX-5 in Range Roverja Velarja.»Zadovoljen sem, da so se naše investicije v nove modele povrnile. Resda se soočamo z močno konkurenco, a ta nagrada dokazuje, da smo v novem XC60 uspeli združiti pravo kombinacijo oblike, povezljivosti, varnosti in zaželenosti pri kupcih po vsem svetu,« je ob prejemu nagrade povedal predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson.

Mestni zmagovalec
Na vrh razreda mestnih avtomobilov se je povzpel Volkswagen Polo, ki je postal svetovni mestni avto leta 2018.  V ožjem finalu je premagal Forda Fiesto in Suzukija Swifta. »Celotna ekipa je navdušena nad zmago v izboru svetovni avto leta. S prek 17 milijoni prodanih vozil je polo eden najbolj uspešnih avtomobilov na svetu in eden od stebrov znamke Volkswagen. V šesti generaciji zasnovani na MQB platformi pa je še bolj športen in zrel kot njegovi predhodniki,« je ob prejemu nagrade povedal direktor oblikovanja v Volkswagnu Klaus Bischoff.

Med luksuznimi vozili zmagal Audi A6
Svetovni luksuzni avto leta 2018 je postal audi A8, v ožjem finalu pa je premagal svoja bratranca – Porscheja Cayenna in Panamero.»Ta nagrada je posebno priznanje za Audi in novi A8, ki kroji ustvarja smernice avtomobilske industrije. Z inovativnimi sistemom upravljanja na dotik, elektrifikacijo in tehnično pripravo na popolnoma avtomatizirano vožnjo A8 postavlja standarde avtomobilskega inženiringa,« je ob prejemu nagrade povedal član uprave Audija odgovoren za tehnični razvoj Peter Mertens.

Največ športnosti izžareva BMW M5
Nagrada za svetovni športni avto leta 2018 pripada BMW M5, v dirki za nagrado je premagal Hondo Civic type-R in Lexusa LC 500. »BMW serije 5 je vselej igral pomembno vlogo v modelski ponudbi BMW, s šesto generacijo pa lahko kupcem ponudimo še širok nabor različic, ki segajo od izjemno učinkovitega priključnega hibrida 530e iPerformance, do najhitrejšega BMW, ki smo ga kadarkoli izdelali – novega M5,« je ob prejemu nagrade povedal predstavnik BMW.

Zeleni Nissan Leaf
Nagrado za okolju najbolj prijazen avto leta 2018 je dobil Nissan Leaf, ki je postal svetovni zeleni avto leta 2018. V finalu pa je premagal Chryslerja Pacifico Hybrid in BMW 530e iPerformance. »Ponosni smo, da smo z Nissanom Leafom prve generacije od leta 2010 na ceste poslali že prek 300 tisoč električnih avtomobilov brez izpustov toplogrednih plinov in tako močno pripomogli k zmanjšanju ogljičnega odtisa v svetu. V čast nam je, da je kvalitete novega Leafa prepoznala tudi ugledna žirija Svetovni avto leta,« je ob prejemu nagrade povedal podpredsednik Nissana, odgovoren za prodajo in marketing, Daniele Schillaci.

Dizajnersko najbolj navdušil Range Rover Velar
Strokovnjake na področju dizajna pa je najbolj navdušil Range Rover Velar, ki je prejel nagrado za svetovni dizajn leta 2018. »Nagrada organizacije Svetovni avto leta nam veliko pomeni. Počutim se počaščenega, članom žirije pa bi se rad zahvalil za zaupanje in podporo na edinstveni poti Land Rover ekipe. Obenem bi se ekipi, ki je zasnovala novega Velarja, zahvalil za strast in predanost v iskanju novih meja v oblikovanju in posebnih rešitev. Evolucija našega oblikovalskega jezika temelji na stalni osredotočenosti ustvariti avtomobile, ki bodo naše kupce navduševali do konca življenja. Range Rover Velar prinaša novo dimenzijo sodobnosti v družino Range Rover z osredotočenostjo na nove tehnologije, ki omogočajo še več veselja v vožnji,« je ob prejemu nagrade povedal direktor oblikovanja v Land Roverju Gerry McGovern.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča