Prvi avto, ki vozi s pomočjo mobilnega telefona

Matej Jurgele 24.02.2018
Huawei

Za razliko od drugih avtonomnih avtomobilov, ki enostavno zaznavajo ovire, so pri Huaweiju predelali Porsche Panamero v avtonomno vozilo – to nima zgolj zmožnosti gledanja, ampak je ključno to, da svojo okolico tudi razume. To pomeni, da zna razločiti med tisoči različnimi objekti – med drugim tudi med mačko in psom, med žogo in kolesom, ob tem pa se uči najbolj primernih odzivov.

Huaweijev RoadReader izkorišča zmožnosti umetne inteligence, ki je že vgrajena v Huawei Mate 10 Pro. Naprava uporablja umetno inteligenco za prepoznavanje objektov, kot so mački, psi, hrana in drugi, ki pomagajo uporabnikom pri zajemanju profesionalnih fotografij.

Večina avtonomnih avtomobilov, ki so trenutno v razvoju, se zanaša na računsko moč namenskih čipov, ki so jih razvila zunanja tehnološka podjetja. Huawei si je v svojem zagonu zadal nalogo, da omogoči nemogoče. Uporabil je tehnologijo, ki je že na voljo v njihovih pametnih telefonih ter s tem prikazal vrhunske funkcije in zmožnosti s katerimi se lahko zoperstavi tudi najbolj napredni tehnologiji, ki je bila razvita za potrebe samo vozečih avtomobilov.

“Naš pametni telefon je že izjemen pri prepoznavi objektov. Želeli smo videti, če ga lahko v kratkem času naučimo ne le voziti avto s svojimi zmožnostmi umetne inteligence, ampak to zmožnosti uporabiti tudi za zaznavanja in prepoznavanje ter nato izogibanje objektom,” je izjavil Andrew Garrihy, glavni direktor za marketing pri Huaweiju za zahodno Evropo. “Če je naša tehnologija dovolj inteligentna, da to doseže v zgolj 5 tednih, kaj vse je potem še mogoče?”

Huawei bo prikazal projekt RoadReader in zmožnosti vozila na dvodnevnem dogodku na sejmu World Mobile Congress v Barceloni (MWC) med 26. in 27. februarjem 2018.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča