Kia Cee’d je postal Ceed

Matej Jurgele 22.02.2018
Kia Ceed

Cee’d je postal Ceed
Od prve generacije cee’da, ki so ga v Kiini slovaški tovarni začeli proizvajati decembra 2006, so jih do zdaj našteli več kot 1,28 milijona, od leta 2012 pa so proizvedli več kot 640.000 primerkov obstoječe generacije modela. Nova oblika imena – cee’d je postal Ceed – utrjuje njegov sloves vozila iz Evropske skupnosti z evropskim oblikovanjem. V svoji tretji generaciji je pričakovati, da bo novi Ceed imel še večji delež v Kiini prodajni ponudbi.

Tako kot njegovi predhodniki je bil tudi novi model oblikovan, razvit in zasnovan v Frankfurtu, v Kiinem središču za oblikovanje, razvoj izdelkov, raziskave in razvoj. Proizvajali ga bodo v Kiini slovaški tovarni v mestu Žilina, kjer izdelujejo tudi modela Sportage in Venga. Novi model bo debitiral na marčevskem ženevskem avtomobilskem salonu, kjer bo prvič predstavljena še ena karoserijska različica. Proizvodnja 5-vratne kombilimuzine se začne maja. Prodaja novega Ceeda pa se (izključno) v Evropi začne v drugi polovici leta.

Še večja vloga Ceeda v razredu C
Novi Ceed, ki prinaša delček športnega in čustvenega oblikovalskega značaja Stingerja, prinaša bolj samozavesten videz, ki je tako čustven kot tudi natančen pri svojem delovanju.

Ravne linije nadomeščajo predhodnikove okrogle robove, prednja maska je evolvirala. »Tigrov nos« je nekoliko širši, odprtina za zajem zraka po novem nižja, linearne poteze pa uokvirjajo njegov ‘obraz’. Novi model serijsko prinaša LED dnevne luči v obliki kock ledu, ki jih je nasledil od predhodnikovih izvedenk GT in GT-Line. Novi model je dobil širši C stebriček, ki je v zadnjih letih postal Kiin zaščitni znak, ki poudarja videz nazaj zamaknjene kabine. Nove zadnje LED dnevne luči omogočajo Ceedu boljšo vidljivost in prepoznavnost na cesti. V kombinaciji z ravnimi linijami karoserije in subtilnim spodnjim spojlerjem Ceed prinaša bolj stabilen videz. Novi Ceed bo v 5-vratni, kombilimuzinski različici na voljo v 12 karoserijskih barvah. Kupci bodo lahko izbirali med različnimi oblikami in dimenzijami platišč – od 15-palčnih jeklenih, 16-palčnih jeklenih ali aluminijastih do 17-palčnih dvobarvnih, diamantno brušenih aluminijastih platišč.

V notranjosti je Ceed bolj ergonomski kot kdajkoli prej, povsod po kabini pa so uporabljeni visokokakovostni materiali. Dobil je bolj vodoravno postavljeno armaturno ploščo, ki ustvari bolj eleganten videz. Oblikovanje spredaj sedečim omogoča več prostora v predelu nog, zaradi boljše preglednosti spredaj pa nudi boljši občutek odprtosti. Armaturna plošča je razdeljena na dva dela – zgornjega s ‘plavajočim’ zaslonom na dotik in zabavno-informacijskim sistemom in spodnjega, kjer so stikala za nastavitev avdio sistema, ogrevanja in prezračevanja. Sredinska konzola je rahlo obrnjena proti vozniku, za lažjo uporabo med vožnjo. V notranjosti prevladujejo sodobni in na otip mehki materiali, ki subtilno ustvarjajo prefinjen ambient v kabini. Kupci lahko izbirajo med kovinskimi zaključki ali tistimi iz satenastega kroma, prav tako je možno izbirati med oblazinjenjem iz tkanine, umetnega usnja ali naravnega usnja. Kot opcija sta na voljo tudi v usnje odet volanski obroč in prestavna ročica.

Narejen za evropske ceste
Modelno ponudbo novega Ceeda bodo poganjali tako dizelski, kot tudi bencinski motorji. Vstopni motor je sodobnejša različica Kiinega 1,0-litrskega T-GDi bencinskega motorja s turbopolnilinikom, ki proizvaja 89 kW (120KM). Turbo bencinske barve zastopa tudi 1.4 T-GDi, ki bo nadomestil 1.6 GDI motor. Novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi bencinski motor z močjo 104 kW (140 KM) je kljub manjši prostornini 4 % močnejši od predhodnika. Turbo polnilnik zagotavlja širši razpon navor kot odhajajoči 1,6-litrski motor, kar mu omogoča boljšo odzivnost v različnih voznih pogojih – ob manjših emisijah. Manj zahtevnim bo na voljo 1.4 MPI bencinski motor z večtočkovnim vbrizgom z močjo 75 kW (100 KM).

Novi Ceed bo dobil tudi Kiin novi dizelski motor U3. 1,6-litrski CRDi motor izpolnjuje najnovejši, strožji emisijski standard Euro 6d TEMP. Novi 1,6-litrski dizelski motor, ki je na voljo v dveh različicah (z močjo 85 kW/115 KM in 100 kW/136 KM), proizvaja 280 Nm navora. Vsi motorji bodo moč do koles prenašali preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika, medtem ko bosta nova motorja 1.4 T-GDi in 1.6 CRDi na voljo tudi v kombinaciji s Kiinim 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča