Novi Audi A1 - urbani sopotnik

Matej Jurgele 09.01.2019
Novi Audi A1

Z genetsko zasnovo izvornega modela Quattro

Audi A1 Sportback je v dolžino zrasel za 56 mm, tako da sedaj v dolžino meri 4,03 m. Širina je z 1,74 metra ostala nespremenjena, višina nove generacije pa znaša le 1,41 m. S širokim kolotekom in kratkima previsoma je podoba vozila poudarjeno športna in suverena. Pod robom pokrova motornega prostora so v ravni liniji nanizane tri ozke reže - poklon modelu Sport quattro, Audijevi rally ikoni iz leta 1984. Pri opremi S line je Audi s številnimi elementi (večje odprtine za zajemanje zraka, dodatne letve na pragovih, dolga reža z dvema vmesnima prečkama na sredini pod pokrovom motornega prostora, večji zadnji usmernik zraka) dodatno izpostavil športni značaj modela. Paleta lakov za novi A1 Sportback vključuje deset različnih barvnih odtenkov. Po želji ima kompaktni model od A-stebrička do usmernika zraka nad zadnjim steklom kontrastno streho. Tudi ohišji zunanjih ogledal, stranska dela usmernika zraka spredaj in stranska pragova je mogoče naročiti v kontrastni barvi.Poljubno kombiniranje

Novost pri novem Audiju A1 Sportback je modularna struktura ponudbe pri posameznih izvedbah. Ta omogoča popolnoma novo raven prilagodljivosti, s čimer lahko kupci prvič povsem poljubno kombinirajo zunanjo in notranjo opremo. Zunanji montažni deli so glede na izbrano izvedbo opreme - basis, advanced ali S line - zasnovani različno. Paket črnih elementov poskrbi za dodatne individualne poudarke. Z izvedbami "Interieur advanced", "Interieur design selection" in "Interieur S line" je dodatno na voljo še več različnih možnosti pri izbiri barv in materialov. Novi A1 Sportback bo na voljo samo kot 5-vratna različica. 

Nov videz in več udobja 

Notranjost je osredotočena na voznika in individualno prilagodljiva. Vsi upravljalni elementi in opcijski zaslon MMI touch so izrazito prilagojeni vozniku, pri čemer je oblikovalcem kot vzor služila pilotska kabina. A1 Sportback se ponaša z bistveno večjo prostornostjo in zagotavlja višjo raven udobja tako vozniku in sovozniku kot tudi potnikom na zadnjih sedežih. Kljub kompaktnim zunanjim meram in športni strešni liniji imajo odrasli potniki na zadnjih sedežih obilo prostora za glavo in noge. Prostornina prtljažnika je zrasla za 65 litrov: v osnovi znaša 335 litrov, pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa se poveča na celih 1.090 litrov (prtljaga naložena do stropa). S 67 cm je spodnji rob prtljažnika prijetno nizek.

Popolna povezljivost

Ponudba infotainment sistemov za novi A1 Sportback je enaka kot pri Audijevih modelih višjega razreda. Serijsko je na voljo MMI radio, pri katerem upravljanje poteka prek večfunkcijskih tipk na volanu in prikazov v popolnoma digitalnem kombiniranem instrumentu. Najzmogljivejšo različico infotainment sistema predstavlja MMI navigacija plus z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, ki se povsem zliva s črno površino v videzu stekla. Upravljanje v celoti poteka prek zaslona na dotik. Z najnovejšo generacijo glasovnega upravljanja je komunikacija med voznikom in avtomobilom odslej še boljša.

Zmogljivi in učinkoviti motorji

V novem Audiju A1 Sportback je možno izbirati med različnimi bencinskimi turbo pogonskimi agregati z razponom moči od 70 kW (95 KM) do 147 kW (200 KM), kombinirati pa jih je mogoče z ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Izjema je najzmogljivejši motor v ponudbi, ki je serijsko vgrajen skupaj s 6-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Za osnovni bencinski motor je mogoče naročiti dinamični paket Basis, ki vključuje športno podvozje, rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute. Za ostale motorje je Audi pripravil dinamični paket Performance. Tudi ta vključuje rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute, dodatno pa še podvozje z nastavljivimi blažilniki, zvočni izvajalnik in sistem Audi drive select. V ponudbi so platišča s premerom od 15 do 18 palcev.

Fotogalerija

Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1 Predstavitev novega Audi A1

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča