Nissanova športna legenda se vrača

Matej Jurgele 18.09.2020
200916-01011-1200x800_1

Prvi namig o njem je bil objavljen maja letos v video posnetku z naslovom »Nissan A-Z«, kjer novo razkriti Nissan Z Proto izkazuje polno spoštovanje 50 letom tradicije modelov Z. Hkrati pa gre za povsem moderen športni avtomobil.

Zunanjost: kjer se preteklost sreča s prihodnostjo

Z Proto, ki ga je narisala in razvila oblikovalska ekipa na Japonskem, ima svežo in privlačno zunanjost s silhueto, ki izraža spoštovanje do izvirnika. Pobarvan je s svetlo rumeno biserno barvo, kar je posvetilo priljubljeni barvni shemi tako prve generacije modela Z (S30) kot tudi kasnejšega 300 ZX (Z32), streha pa je črna.

Oblika pokrova motorja in razpotegnjena, kapljasta žarometa s svetilnimi diodami so nezgrešljivi opomniki na izvirni Z. Oblika še vedno izžareva tako športnost kot tudi eleganco.

Povezava z izvirnim Z je najbolj očitna, ko se Z Proto pogleda s strani. Strešna linija poteka od nosu do odsekanega zadka in pričara prepoznaven profil prve generacije Z, čigar zadnji rob je bil rahlo nižji od višine prednjega odbijača, zaradi česar je imel Z edinstveno držo. Značilen prehod od zadnjega stranskega stekla do nizko postavljenega zaključka zadnjega dela še poudari ta učinek.

Zadnji del se zgleduje po zadnjih lučeh modela 300 ZX (Z32), ki so preoblikovane za moderni svet. Prednje krilce, spodnji bočni obrobi in obloga na zadnjem delu so za boljše zmogljivosti izdelani iz lahkega kompozita z ogljikovimi vlakni. Vpadljivo cestno držo Z Proto še podkrepijo 48-centimetrska (19-palčna) lita platišča in dve izpušni cevi.

Notranjost: moderna tehnologija s pridihom klasike

Ekipa oblikovalcev notranjosti se je za nasvet obrnila na legendarne poklicne dirkače, da so za Z Proto zasnovali idealen potniški prostor športnega avtomobila, tako za cesto kot za dirkališče. To vidimo že po merilnikih. Vse poglavitne podatke prikazuje 31- centimetrski (12,3-palčni) digitalni prikazovalnik merilnikov. Podatki so urejeni tako, da jih voznik zazna v trenutku, kot na primer rdečo oznako za prestavljanje na položaju 12. ure.

Nov debel volanski obroč vozniku ponuja stikala za hiter dostop ne da bi bila kaj okrnjena njegova klasična estetičnost. Okrasni elementi rumene barve so razporejeni po vsem prostoru, vključno z okrasnimi šivi na armaturni plošči. Sedeža imata posebne rumene poudarke in na sredini večplastni črti z gradacijo za občutek globine.

Radosti športnega avtomobila: razburljiv, dinamičen igralec

Izvirni Z je bil zasnovan, da bi radosti in vznemirljivost lastništva športnega avtomobila zagotovil kar se da širokemu krogu ljudi. Vsaka nova generacija je imela močnejši motor, čeprav je Z več kot le povečevanje moči.

Vendar, da ne bo pomote, Z Proto ima vgrajeno močno srce. Pod dolgim pokrovom je izboljšani motor V6 z dvojnim turbo polnilnikom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Ker gre za prototip, zdaj poteka delo za sinhronizacijo moči z gracioznostjo in vodljivostjo, ki sta bili značilni za Z vseh minulih 50 let.


Fotogalerija

Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z Nissan Proto Z

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika