Najzmogljivejši Kiin serijski avtomobil

Matej Jurgele 15.03.2018
Kia Stinger

Kia Stinger je bil tako nedavno izbran tudi za Avto leta po izboru spletnega portala Roadshow by CNET 2018 (‘Shift Award Vehicle of the Year’), po izboru gledalcev ameriške televizijske oddaje MotorWeek pa je osvojil naziv najboljšega avtomobila v letu 2018 (‘Best of the Year’), ki predstavlja najbolj prestižno priznanje med vsemi 14 kategorijami. Stinger se je med drugim uvrstil tudi v finale izborov za evropski in ameriški avto leta 2018. 

Stinger pohvaljen zaradi oblikovanja, tehnike in zmogljivosti

Stinger je bil v avtomobilskih medijih pohvaljen zaradi zabavnih voznih lastnosti, uglajenosti in izjemnih zmogljivosti, značilnih za grand touring vozila. Kiin najnovejši model je bil avto leta na Slovaškem, ‘Najzmogljivejši avto leta’ v Združenem kraljestvu, ‘Trophée Argus 2018’ v vodilnih francoskih medijih ter v najožjem izboru za češki avto leta.

Stingerjev gran turismo videz je bil nedavno nagrajen tudi s priznanjem ‘iF design’ za leto 2018, ki velja za eno najprestižnejših oblikovalskih nagrad na avtomobilskem področju, medtem ko je bil Stingerjev 3,3-litrski twin-turbo bencinski šestvaljni motor uvrščen med 10 najboljših motorjev v letu 2018 po izboru ameriškega magazina Ward.

Novega Stingerja sta oblikovala Peter Schreyer, vodja Kiinega oblikovanja in predsednik Kia Motors Corporation, in Gregory Guillaume, višji vodja oblikovanja pri Kia Motors Europe. Šasija in pogon sta bila med procesom nastajanja preizkušena na Nürburgringovem slovitem Nordschleifu in različnih cestah po vsem svetu. Pri Stingerju še posebej izstopa najzmogljivejša različica s 3,3-litrskim twin-turbo šestvaljnim bencinskim motorjem, s katero je Stinger postal najzmogljivejši Kiin serijski avtomobil in model z najhitrejšim pospeškom v 74-letni zgodovini Kie. Vsi trije motorji (poleg 3,3-litrskega sta tu še 2,0-litrski bencinski in 2,2-litrski turbodizelski) prenašajo moč do koles preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika, obenem pa imajo lahko zadnji ali štirikolesni pogon. Stinger je v Sloveniji naprodaj od januarja 2018.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča