Zanimiva dejstva o valentinovem

CITYLIFE 14.02.2023
birgith-roosipuu-mjyhiiocymo-unsplash

Pred nami je valentinovo oz. praznik zaljubljencev. Letos bo sicer namesto elegantne večerje bolj čas za kakšno večerjo skuhano doma, a vseeno si lahko tudi v udobju vašega doma privoščite kanček romantike in lepih trenutkov. Kako pa se je valentinovo sploh začelo, kako so včasih praznovali in druga različna dejstva o tem prazniku pa vam predstavljamo v nadaljevanju.


Valentinovo je poganski praznik

Čeprav nekateri zgodovinarji pravijo, da se na valentinovo spominjamo smrti Sv. Valentina, nekateri verjamejo, da gre v resnici za poganski praznik plodnosti Lupercalia, ki so ga v Rimu praznovali 15. februarja. Praznik naj bi bil posvečen Faunusu, bogu kmetijstva in Romulusu in Remusu, ki sta ustanovila Rim. Ta dan so žrtvovali živali in z živalsko kožo pretepali ženske, saj so verjeli, da to spodbuja plodnost.

Leta 1300 je valentinovo postalo povezano z ljubeznijo

Konec 5. stoletja je rimski papež Gelasius uradno oznanil, da se 14. februarja praznuje valentinovo. A šele v Srednjem veku so praznik začeli povezovati z ljubeznijo in romanco, tradicija pa se je najprej pojavila v Franciji in Angliji, ko naj bi 14. februarja ptički začeli s parjenjem oz. ženjenjem.

Prvi "valentinček" je bil poslan v 15. stoletju

Sodeč po portalu History.com naj bi prvi zabeležen "valentinček" segal v leto 1415, ko je francoski vojvoda Charles svoji ženi poslal pesem. Medtem ko je bil pri svojih rosnih 21 letih zaprt v Tower of London, ji je poslal pesem, v kateri se je ena vrstica glasila: "I am already sick of love, My very gentle Valentine (Sem že sit ljubezni, moj nežen Valentin).

Danes Američani ogromno zapravijo na valentinovo

Leta 2019 so Američani zapravili več kot 20 milijard za valentinova darila, za leto 2020 pa so predvideli, da bodo zapravili kar 27.4 milijarde, vmes je kar 2.4 milijarde samo za sladkarije. 

Najbolj pogosto valentinovo darilo je nakit

Čeprav bi marsikdo mislil, da se največ kupuje rože in sladkarije, pa se v resnici za valentinovo najbolj pogosto podarja nakit, za katerega so lani zapravili 5.8 milijard dolarjev. Drugo najbolj podarjeno darilo pa je večerja zunaj za 4.3 milijarde dolarjev, sledijo oblačila, slaščice in rože.

Skoraj 6 milijonov parov se zaroči na valentinovo

Če imate radi klišeje, je valentinovo zagotovo eden najbolj primernih praznikov za zaroko. Na valentinovo naj bi se letno zaročilo okoli 6 milijonov parov.

Kupid prihaja iz grške mitologije

Kupid, ki se pogosto pojavlja v romantičnih zgodbah in na valentinovih čestitkah, naj bi izhajal vse iz leta 700 pred našim štetjem, vse do grškega boga Erosa, ki je bil v resnici postaven, nesmrten moški. Njegova naloga je bila, da poskrbi, da se ljudje zaljubijo. Šele v 4. stoletju našega štetja pa so Rimljani Erosa spremenili v luštnega kupida s puščico, ki je kmalu postal simbol vseh valentinovih čestitk.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča