Zabavna dejstva - Kaj se je zgodilo pred 50 leti?

CITYLIFE 03.10.2019
Astronavt

Prvi človek na Luni

Prva vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni, Apollo 11 je 16. julija 1969 začela zgodovinsko pot. Apollo 11 je svoj cilj dosegel 21. julija, Neil Armstrong pa je postal prva oseba, ki je stopila na površje Lune. Sledil mu je Buzz Aldrin, ki se je po Luni sprehodil približno 20 minut pozneje. Misija je pomenila začetek hitrega razvoja vesoljskih raziskav, kar je prineslo ogromno novih spoznanj o naši galaksiji in vesolju na splošno. Nekaj desetletij pozneje je nastala Mednarodna vesoljska postaja, ki je simbol za skupno globalno prizadevanje človeštva za stalno znanstveno prisotnost v vesolju.

Neil Armstrong.

Internet

Dolga leta se je razpravljalo, kdaj se je rodil "internet", a so številni tehnični vplivneži 7. april 1969 navedli kot uradni datum rojstva spleta. Takrat je bila objavljena prva uradna Zahteva za komentarje ali RFC, ki je vsebovala raziskave, predloge in ideje za ustvarjanje resnične internetne tehnologije. Danes, desetletja pozneje, je internet postal sestavni del našega vsakdana in nam omogoča prosto povezovanje z ljudmi po vsem svetu.

Foto: Unsplash

Ustanovitev družbe Samsung Electronics

Za spremembe je potrebno veliko truda in predanost. Leta 1969 je bil v Suwonu v Južni Koreji, kot industrijski del skupine Samsung, ustanovljen Samsung Electronics. Prvi izdelki so bili elektronski in električni aparati, vključno s televizorji, kalkulatorji, hladilniki, klimatskimi napravami in pralnimi stroji. Leta 1988 je podjetje predstavilo svoj prvi mobilni telefon, leta 2010 pa je Samsung Electronics postalo podjetje številka ena na svetu na področju mobilne telefonije. Družba vodi razvoj industrije z vrhunsko tehnologijo in znanstvenimi raziskavami, ki resnično spreminjamo način, kako živimo in komuniciramo.

samsung

Prvi mikroprocesor

Leta 1969 je Lee Boysel zasnoval prvi mikroprocesor, ki je odprl pot za številne raziskave, ki so povzročile digitalno revolucijo konca 20. stoletja, osebni računalniki pa so postali nujna v vsakem gospodinjstvu. Prvi mikroprocesor je skupaj z internetom vodil v dobo digitalizirane resničnosti. To, kar sedaj poznamo kot računalniško tehnologijo, z vsemi naprednimi napravami, se je začelo z majhnim 8-bitnim čipom pred 50 leti.

Kot že napisano, Samsung letos obeležuje pomemben jubilej – neverjetnih 50 let delovanja. Poleg inovacij in tehnologije je bila skrb za uporabnike po vsem svetu in njihove potrebe že od samega začetka jedro misije ter vizije družbe Samsung. Samsung se je zato odločil, da bo to pomembno obletnico obeležil s prvovrstnimi uporabniškimi izkušnjami in svoje uporabnike razveselil z vrhunskimi promocijami. 

Uporabniki, ki bodo v oktobru kupili Samsung Galaxy S10 ali S10+ pametni telefon, bodo prejeli še darilo Galaxy Tab A 10.1 tablični računalnik. Za pridobitev darila je kupljeno napravo treba registrirati na spletni strani https://www.samsung.com/si/offer/50let-praznovanje. Ravno tako bodo uporabniki prejeli darilo ob nakupu QLED TV – ob nakupu modelov Q60 in Q70 televizorjev bodo prejeli pametno uro Galaxy Watch Active, ob nakupu modelov Q80 in Q90televizorjevGalaxy Tab A 10.5 tablični računalnik ter ob nakupu modela QLED 8K televizorjaQ90 Soundbar zvočnik

Uporabniki, ki bodo do 10. novembra kupili Samsung gospodinjski aparat (pralni ali sušilni stroj, kombinirani pralno-sušilni stroj, hladilnik ali vgradni aparat), bodo prejeli do 25 odstotkov popusta

Samsung poleg tega vsak petek, med 27. septembrom in 25. oktobrom, uporabnikom omogoča, da zaslone izbranih modelov pametnih telefonov, ki so še v garanciji, popravijo s 50-odstotnim popustom. 

Za več informacij o samih promocijah obiščite samsung.com.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča