Vadba, s katero boste izgubili težo

Klavdija Rupar 09.07.2018
Foto: Unsplash

Trening za moč vam bo zagotovo pomagal izgubiti težo in je sestavni del vsake vadbe, pomagal pa bo tudi, da bo vaše telo postalo bolj vitko in takšno, kot ste si ga vedno želeli. In kako to deluje? Kaj morate početi z utežmi, da boste dosegli rezultate? Kaj lahko pričakujete?
Mišice so zakon!
Ste že kdaj slišali frazo “Več mišic kot imate, več maščobe boste pokurili?” Verjemite, da ta trditev drži. Če pogledamo iz znastvenga vidika.” Telo porablja energijo (kalorije), da vzdržuje mišice, kar pomeni, da več mišic kot imate, več energije mora vzdrževati telo.
Ne zaupajte tehtnici
Zavedati se morate, da boste s treningom za moč najverjetneje pridobili težo. Teža je izraz, ki opisuje, koliko oseba dejansko tehta in ima zelo malo opravka s tem, kakšno je vaše zdravje ali koliko telovadite.

Če ne verjamete, vzemite 3 kg maščobe in 3 kg mišic, dajte jih v posodo in ju primerjajte. Ugotovili boste, da maščoba zavzame precej več prostora kot mišica, a tehta prav toliko kot maščoba. Maščobne celice so velike, lahke in puhaste, medtem ko so mišične majhne in zelo goste. 

Zato se po nekaj tednih, ko boste stopili na tehtnico nikar ne ustrašite, raje pomerite nove hlače in bodite navdušeni nad svojim novim videzom.
Kako trenirati z utežmi, da boste zgubili težo
Če pa želite dejansko izgubiti težo, je za vas najboljša kombinacija kardio vadbe in vaj za moč. S kardio vadbo ne smete kar prenehati, a vam vsaj ne bo več potrebno v nedogled teči na tekalni stezi. Lahko se odločite tudi za dvojno vadbo, a pazite, da kardio vadba sledi utežem. Trening za moč mora biti pred kardio vadbo, saj kardio izčrpava energijo in lahko povzroči poškodbe. Če ne morete delati kombinacije treningov za moč in kardio vadbe, kardio vadbe raje izvajajte na proste dni npr. pojdite na sprehod, teč ali v hribe.

Kako pogosto pa je potrebno delati treninge z utežmi? Najbolj primerno je, da jih delate trikrat ali štirikrat na teden, vmes pa si vzemite prost dan, še posebej, če delate treninge za celotno telo. Tako poskrbite, da si mišice opomorejo in rastejo.

In še ena 30-minutna vadba, ki jo lahko naredite tudi doma!

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča