Urbano vrtnarjenje - vrt sredi urbane džungle

N. E. 24.04.2017
Urbano vrtnarjenje

Lepo urejena oaza sredi betonske džungle naj postane središče našega bivanja, kjer si bomo odpočili od stresnega življenjskega tempa, postane pa naj tudi čisto pravi vrt, ki nam bo nudil sveže začimbe, eko zelenjavo in drobne, na soncu dozorjene sadeže.

Urbano vrtnarjenje na domačem balkonu.

Urbano vrtnarjenje postaja vse bolj nujen trend v sodobnem kaotičnem načinu življenja, ki nas oddaljuje od narave, zato letos v ospredje stopajo urbani zeleni kotički. Ti v naš vsakdan ponovno vnašajo milino zelenih rastlin in nam omogočajo odklop od vsakodnevnih nujnosti, ki nas polnijo s stresom. Poleg ambientalne vrednosti nam balkonski vrtovi nudijo tudi popoln prostor za gojenje eko pridelkov, saj ni boljšega občutka kot okusiti grižljaj domačega obroka, začinjenega z začimbami, ki so zrasle na dosegu naše roke.

Pomlad je torej idealen čas za ureditev zelenega kotička v našem domovanju in že to poletje se bomo lahko veselili prvih češnjevih paradižnikov, svežega rožmarina in bazilike. Če pa se vrtnarjenja letošnjo sezono lotevamo prvič, lahko v lončke posadimo tudi rastline, ki so preprostejše za gojenje.

Vrtnarska oprema

K urbanemu vrtičku pa se seveda poda tudi šik vrtnarska oprema. Balkon lahko popestrimo z unikatnimi cvetličnimi lonci, ki jih pritrdimo na steno, postavimo na tla ali pa jih celo obesimo s stropa. Tako bomo ustvarili prostorsko dinamiko, ki bo vizualno popestrila tudi notranje prostore, iz katerih lahko opazujemo balkon. Poigramo se lahko tudi z dizajnerskimi zalivalkami za rastline v pastelnih in kovinskih tonih, ki bodo vrtnarjenju dodale moderen pečat.

Galerija:

Fotogalerija

Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje Urbano vrtnarjenje

Izbor urednika