Ugodnosti, ki jih prinaša vsakodnevni 20-minutni sprehod

Klavdija Rupar 03.09.2020
hoja

Med karanteno smo ugotovili, da so sprehodi in svež zrak izrednega pomena za naše zdravje. V samo dvajsetih minutah namreč lahko zbistrimo misli in se v trenutku počutimo boljše. Zato je pametno, da si sprehod privoščite vsak dan. Katere ugodnosti vse prinašajo sprehodi?

Izboljšujejo imunski sistem

Hoja spodbuja pretok krvi, kar povzroči da bele krvničke dosežejo različne dele vašega telesa. Za razliko od visoko intenzivnih vadb kot je tek, pa hoja ne producira stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin, ki zavirata imunski sistem.

Raztegnejo kosti

Fizična aktivnost, ki vsebuje mehansko obremenitev, kot je hoja, povzroči, da kosti začnejo prozivajati nove celice. To lahko pomaga pri preprečevanju osteoporoze, pri kateri vaše kosti postanejo šibke in bolj dovzetne za zlome, obenem pa vam pomaga vzdrževati tudi nivoje mineralne gostote v kosteh.


Izboljšujejo zdravje sklepov

Hoja zmanjšuje bolečine v krizu, saj izboljšuje stabilnost. Obenem pa prinaša tudi ugodnosti za boke, kolena in ostale sklepe.

Izboljšujejo metabolizem

Hoja pomaga pri kurjenju maščob in skrbi za prave nivoje sladkorja v krvi, kar pomeni, da imate manj možnosti za nastanek sladkorne bolezni in hipertenzije. 

Izboljšujejo mentalno zdravje

Sprehodi nam omogočajo, da se sprostite in pozabite na stresne trenutke v življenju, saj samo svež zrak izboljša vaše počutje. Hoja pomeni, da se oddaljite od vsega za nekaj minut in razmislite o svojem življenju ter ste v tistem trenutku sami s seboj. Sprehodi lahko pomagajo tudi pri kreativnosti, nanj pa povabite še kakšnega prijatelja in si privoščite pogovor.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča