TOP 5 za popoln mestni vrtiček

Gabrijela Vrbnjak 20.04.2019
Maison du Monde

Viseči vrt

Za vertikalni vrtiček potrebujemo viseče plastične ali glinene posode in steno, ki jo lahko kar sami naredimo iz lesene palete, ali pa uporabimo inovativen izdelek za viseči vrt Urban Planty. Če je naš balkon na sončni legi, lahko vanj posadimo ognjič, žajbelj, jajčevec, solato, čili, blitvo in paradižnik. V polsenčni legi pa bodo uživala zelišča, kot so bazilika, peteršilj, koriander, stevija in limonska trava. Okrasne trave in praproti pa raje postavimo v senco. 

Foto: Urban Plenty.

Zelenjava v lončkih

Pred nakupom loncev za naš zelenjavni vrtiček je dobro razmisliti, ali želimo pridelovati zelenjavo za okrasne namene ali uporabo. Če je uporabnost pomembnejša, potem preprosto izberemo posode, v katerih lahko skupaj zrastejo številne rastline, pri tem pa upoštevamo, da se velikost lonca ujema s hitrostjo rasti in potrebami rastlin. V posodi velikosti od dva do štiri litre imamo lahko na primer jajčevce, grah in češnjeve paradižnike, dobro uspevajo tudi jagode.

Foto: Ikea

Cvetoče lončnice

V lončke za minivrtiček lahko posadimo rumene žametnice, begonije, krizanteme, fuksije, hortenzije, hijacinte, petunije in mnoge druge.

Foto: Unsplash

Tla in pohištvo

Morda dolgočasen balkon lahko dobro popestrijo tudi skrbno izbrana tla in pohištvo ter ga spremenijo v najbolj prijeten del našega doma, pa naj bo to umetna trava v obliki zelene preproge, lesen pod za občutek naravnosti ali lična preproga.

Foto: Garden Glory

Pametna poraba vode

Na vrtu uporabimo kapljično namakanje. To je okolju prijaznejše kot škropilnice in tudi boljše za večino rastlin, kapljično namakanje namreč vodo učinkoviteje dovaja v koreninski sistem rastlin.

Fotogalerija

Foto: Ikea Foto: Ikea Foto: Ikea Foto: Ikea TOP 5 za popoln mestni vrtiček Foto: Garden Glory Foto: Ikea Foto: Garden Glory Foto: Garden Glory Foto: kea Foto: Unsplash Foto: Unsplash Foto: Unsplash Foto: Maison du Monde

Izbor urednika