Top 5 "coworking" prostorov

Tina Lagler 07.05.2018
Najboljših pet coworking prostorov v Evropi

V zadnjih letih, predvsem v desetletju se je način dela mlajše generacije občutno spremenil. Številni delajo od doma, iz kavarnic, mnogi pa iz nadvse prijetnih coworking prostorov, kjer se povezujejo ideje, delo in sodelovanje ter se spletajo številna poznanstva in prijateljstva. V Evropi je takih prostorov več kot 2500, usmerjeni so v delovno skupnost, obenem pa si jih mladi lahko privoščijo. Tu je pet najboljših.

Mokrin, Hiša idej

Mokrin, Srbija

V prijetnem mestecu Mokrin na srbskem podeželju najdemo Mokrin, Hišo idej, ki ponuja mesto samostojnim podjetnikom, digitalnim nomadom in tistim, ki želijo s svojim delom pobegniti od vrveža velikih mest. Življenje v skupnosti omogoča, da se na osredotočimo svoje delo, medtem ko Mokrinova hiša ponuja tudi nadvse udobno daljše bivanje. V moderni in minimalistično opremljeni hiši na mirnem in zelenem posestvu lahko namreč tudi živimo, na voljo so nam trije obroki na dan, delavnice, izobraževalni seminarji in filmski večeri.

Coworking hiša Mokrin v Srbiji, foto: Mokrin House

Work in Progress

Split, Hrvaška

Coworking prostor Work in Progress najdemo v Splitu, kjer zajema koncept osebnega in poklicnega življenja ljudi, ki so nenehoma vpeti v svoje delo in so z njim tudi tesno povezani. Work in Progress najdemo na splitski obali, prostor pa posameznikom in skupinam omogoča, da svoje ideje negujejo in iz njih ustvarjajo, dokler niso povsem in do potankosti realizirane. Na 300 kvadratnih metrih lahko biva do 70 posameznikov, ki lahko uporabljajo tudi večjo konferenčno sobo in manjše separeje. Gre za največji coworking prostor v Splitu, ki privlači samostojne podjetnike s celega sveta.

Work In Progress. Foto: WIP

Poligon kreativni center

Ljubljana, Slovenija

V nekdanji tobačni v naši prestolnici že nekaj let domuje Poligon, ki velja za prvi in največji coworking prostor pri nas. Gre za nekakšno platformo samostojnih podjetnikov, ki delujejo na področju kreative, ekonomije, kulture in družabnega podjetništva. Sodoben in udobno opremljen prostor zajema delavnico, fotografski studio in bar, v katerem se lahko med delom okrepčamo ali pomalicamo s sodelavci.

Ljubljanski kreativni center Poligon. Foto: Poligon

Work.Life

London, Velika Britanija

Work.Life se osredotoča na nekoliko bolj intimen coworking prostor, ki skupnosti na štirih mestih v Londonu omogoča priročno delo. Vsak od prostorov je malce drugačen in ponuja različne možnosti za delo – vse od zasebnih pisarn do miz, ki so v souporabi in na voljo komurkoli. Pri Work.Life namreč lahko mizo ali pisarno lahko najamemo tudi za eno uro, saj je sistem plačila vezan na eno uro uporabe.

Work.Life ima v Londonu kar štiri prostore. Foto: Work Life

PREBERITE ŠE: Pet najboljših destinacij, kamor v 2017 lahko potujemo sami

Volumes

Pariz, Francija

V osrčju Pariza najdemo Volumes, izjemno inovativen in kreativen prostor. Medtem ko se lahko namestimo za mizo v prostorni in svetli hali, lahko uporabljamo tudi delavnico, opremljeno z laserskim rezalnikom, rezkalnim strojem in 3D tiskalnikom, za kulinarične navdušence, start-upe, gostinske strokovnjake in ljubitelje gurmanskih užitkov pa z različnimi pripomočki na voljo prostor, v katerem lahko eksperimentiramo z različnimi kulinaričnimi pristopi. Rezultat teh prostorov je seveda nadvse produktivno okolje v pravnem pomenu skupnosti.

Volumes v Parizu ponuja celovito coworking izkušnjo. Foto: Volumes

Izbor urednika