Svetovni dan deklic: Beyonce in UNICEF predstavila video

Tina Lagler
Svetovni dan deklic

Številni po svetu si vsak dan prizadevajo, da bi deklicam z vsega sveta omogočili več svobode, enakopraven položaj v družbi, dostop do kakovostnega izobraževanja in manj nasilja, kar še posebej poudarjajo 11. oktobra, ki velja za Svetovni dan deklic.

Prav v ta namen je UNICEF v sodelovanju s partnerji in Beyoncé predstavil video z naslovom Svoboda (Freedom). Posamezniki lahko v podporo milijonom deklicam z vsega sveta na družbenih omrežjih video delimo in poleg pripišemo značko #FreedomForGirls.

Pri tem gre opozoriti na globalne cilje trajnostnega razvoja, ki so usmerjeni v odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti in zaščito okolja, dosegli pa naj bi jih do leta 2030. Cilji vključujejo tudi zavezo za krepitev vloge deklic, saj so le-te pogosto žrtve diskriminacije, nasilja, zlorab in izkoriščanja. Če navedemo le nekaj podatkov, ob katerih se lahko le zamislimo - Zaradi nasilja vsakih 5 minut na svetu umre deklica. 25 odstotkov deklic je poročenih v času otroštva. 71 odstotkov žrtev trgovanja z ljudmi predstavljajo deklice. 130 milijonov deklic ne hodi v šolo. Verjetnost okužbe z virusom HIV je dvakrat večja za deklice kot dečke.

Foto: UNICEF / Faffin

Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča