Stockholm - Švedska prestolnica, ki z obiskom očara tudi jeseni

Klavdija Rupar 01.11.2019
Stockholm. Foto: Depositphotos

Švedska velja za eno najbolj urejenih držav, kar se pozna prav na vsakem koraku. Švedi so sicer znani kot hladni in zaprti ljudje, a vseeno izredno prijazni in vedno pripravljeni pomagati. So navdušenci nad športom, saj ne mine ura, ko ne bi srečal nekoga, ki mimo tebe kolesari ali teče. Švedska je multikulturna država, zato je tudi znanje angleščine na visokem nivoju. Glavno in največje mesto Švedske - Stockholm, je sestavljeno iz 14 otokov, ki so med seboj povezani z mostovi in je glavno poslovno ter gospodarsko središče švedske kraljevine.

Mesto je izredno čisto in urejeno, ločevanje odpadkov je na še precej višji ravni kot pri nas. Zanimivo je tudi, da v mestu ne vidiš brezdomcev ali ljudi, ki prosjačijo - pravi dokaz, da je Švedska zares socialna država v pravem pomenu besede. In ker je mesto zares krasno in vredno obiska, tudi pozno jeseni, smo pripravili nekaj namigov za urbani potep.

Stockholm. Foto: Depositphotos

Muzeji

Mesto je polno muzejev, med njimi velja omeniti muzej Abba in muzej Nobelovih nagrajencev. V interaktivnem muzeju Abba bomo lahko občudovali celotno zgodovino te priljubljene švedske skupine, ki je leta 1974 s skladbo Waterloo zmagala na Evroviziji. Del muzeja je posvečen tudi prvemu in drugemu delu filma Mamma mia!, kjer je predstavljeno celotno dogajanje v ozadju nastajanja muzikala. Muzej Nobelovih nagrajencev združuje vse prejemnike Nobelove nagrade, ki jo vsako leto podeljujejo prav v Stockholmu. Švedska že nekaj časa uvaja brezgotovinsko plačevanje. V večini muzejev, restavracij in tudi na avtomatih za karte za javni prevoz je tako možno plačilo samo s kartico. 

Foto: Pixabay

Javni prevoz

Javni prevoz po Stockholmu je izredno dobro urejen, a tudi precej zasoljen. Za eno vožnjo bomo odšteli 45 kron (približno 4,50 evra), kar je precej dražje kot v Ljubljani. A tramvaji, avtobusi, metroji so izredno točni in pogosti. Zanimivo pa je dejstvo, da na javnih prevozih nimajo aparata, na katerega prisloniš kartico, ampak kontrolorja, ki vsakemu potniku preveri karto. 

Stockholm. Foto: Depositphotos

Mestni parki

Švedska ima veliko gozdov in je tudi druga država v Evropski uniji, ki ima največ gozdov na število prebivalcev. Čeprav ima dober milijon in pol prebivalcev ter spada med najbolj urejena mesta, velik del sestavljajo kanali in parki, v katerih si ljudje najraje privoščijo kratek odmor ali rekreacijo. Največji med njimi je park Djurgarden, v katerem je na voljo neskončno poti za sprehode in rekreacijo, znotraj njega pa najdemo tudi zabaviščni park Gröna Lund.

Foto: Unsplash

Arhitekturne znamenitosti

Tako kot ostala evropska mesta ima tudi Stockholm kar nekaj arhitekturnih znamenitosti, ki so vredne ogleda. Mestna hiša, ki daje občutek, da stoji na vodi, je zgrajena iz osem milijonov rdečih opek, ponoči pa jo osvetljena z zeleno lučjo. Mestna knjižnica je odličen primer klasične skandinavske arhitekture, The Royal Palace pa je s šestotimi sobami in tremi muzeji ena največjih kraljevih palač v Evropi.

Mestna hiša. Foto: osebni arhiv

Restavracije

Glede na to, da je gastronomska kultura v Stockholmu zelo raznolika in vedno bolj razširjena, je med izletom obvezen obisk vsaj ene izmed najboljših restavracij. Za sproščeno kosilo obiščimo elegantno restavracijo Matbaren v Norrmalmu, za udobje restavracijo v Royal Opera House v Östermalmu, za zanimiv in stilski interier pa restavracijo Oaxen Krog & Slip, ki se nahaja v parku Djurgården. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča