Staro ven, novo noter

CITYLIFE 07.02.2021
NLB

V prvih tednih novega leta ponavadi sprejemamo nove zaobljube in sestavljamo nove načrte. Ti najpogosteje vključujejo več telovadbe, bolj zdravo prehrano in več preživetega časa z bližnjimi. Na tem seznamu pa bi morala biti tudi splošna organizacija življenja. In eden od pomembnejših življenjskih temeljev so zagotovo finance. Nadzor nad financami vam lahko pomaga k brezskrbnejšemu življenju z več prostega časa.

Z urejenimi financami do brezskrbnega življenja

Kje torej začeti? Pomembno vlogo pri urejenosti financ nedvomno igra vaša banka. Ta vam lahko pomaga učinkoviteje upravljati osebne finance. Z odličnimi rešitvami in strokovnim znanjem vam mora olajšati življenje, saj na ta način prihranite veliko dragocenega časa.

Prvi korak do organiziranega življenje je torej izbira dobre banke. Banke, ki je ne boste imeli ves čas v mislih in s katero se ne boste rabili ves čas ukvarjati, a vam bo stala ob strani takrat, ko jo boste potrebovali. Banka mora biti zaupanja vreden, zanesljiv, prijazen in dolgoročni partner. Poleg tega mora biti banka dostopna tako on-line kot off-line  in na splošno v pomoč s svojim strokovnim znanjem in širokim naborom sodobnih storitev. Če vaša trenutna banka ne izpolnjuje teh postavk, je morda čas, da razmislite o menjavi banke.Kako zamenjati banko v 5 preprostih korakih?

  •  V izbrani novi banki odprite račun, ki je pogoj za začetek postopka, in podajte vlogo za zamenjavo banke – ta hkrati vsebuje zahtevo za zaprtje računa pri prejšnji banki.
  • Nova banka na vašo zahtevo posreduje vlogo prejšnji banki in najpozneje naslednji delovni dan po prejemu vloge obvesti plačnika delodajalca o številki novega računa. Druge morebitne plačnike morate obvestiti sami.
  • Ko prejšnja banka prejme vlogo in potrdi, da imate poravnane vse obveznosti na računu, nadaljuje postopek. Če pogoji za zamenjavo niso izpolnjeni, o tem obvesti vas in novo banko ter se dogovori o nadaljnjih postopkih.
  • Ob izpolnjevanju pogojev za zamenjavo bosta vaša prejšnja in nova banka uredili administrativne stvari glede prenosa trajnih nalogov, način odplačevanja kreditov in druge tovrstne zadeve.
  • Ko bo to opravljeno in ko bodo na starem računu poravnane vse obveznosti, bo prejšnja banka zaprla vaš račun in sredstva prenesla na račun pri novi banki, vi pa boste lahko zakorakali proti brezskrbni prihodnosti. 

* Podrobneje o postopku zamenjave banke si lahko preberete na tej povezavi.

Banka mora biti vedno na dosegu roke

Dve od najpomembnejših lastnosti banke za uporabnika sta zagotovo njena dostopnost in razpoložljivost, saj bančne storitve uporabljamo pogosto. Pri izbiri nove banke zato velja preveriti tako razvitost in dostopnost sodobnih poti kot tudi bližino poslovalnic.

S sodobnimi bančnimi rešitvami boste prihranili veliko dragocenega časa

Prav slednja odraža še en pomemben element banke – sodobnost in digitalnost. V današnjem času, ko smo navajeni, da veliko vsakdanjih stvari opravimo z računalnikom ali pametnim telefonom, je namreč še kako pomemben tudi digitalen dostop do vašega bančnega računa. Če banka ponuja dovršene tehnološke novosti, ki so poleg tega enostavne in udobne za uporabo ter nam pomagajo prihraniti čas, je to vsekakor velik plus.Glejte širšo sliko – z vsemi storitvami na enem mestu lahko prihranite čas in denar

Naslednji pomemben vidik pri izbiri banke je zagotovo nabor storitev. Smiselno je izbrati banko, ki vam lahko na enem mestu ponudi čim več bančno-finančnih storitev. Tako vam ne bo treba iskati novega partnerja vsakič, ko boste potrebovali storitve, ki jih primarna banka morda ne omogoča. Banka, ki lahko poleg bančnih ponudi tudi druge finančne storitve, vam namreč lahko bolje svetuje, saj zna pokriti vse vidike financ in tako omogoči, da od svojega denarja dobite več.

Banke torej ne gre izbirati zgolj na podlagi enega produkta, na primer, ko iščemo stanovanjski kredit ali najugodnejše vodenje računa, ampak moramo vedno gledati širšo sliko. NLB velja za univerzalno banko s celovitim naborom bančnih storitev, ki jih dopolnjujejo naložbene in zavarovalniške storitve, pa tudi storitve lizinga.

Ključna ni cena, ampak vrednost!

Na koncu pa veliko vlogo igra tudi cena. Vendar pri tem ne gre iskati le najnižje cene, ampak se morate vprašati, kaj za svoj denar dobite. Morda bo pri specializiranem ponudniku izbrana storitev res nekoliko ugodnejša ali pri finančno-tehnološkem novincu celo brezplačna. Vprašanje pa je, ali to odtehta celovitost finančne podpore, ki jo lahko ponudi univerzalna banka. Pri tem se morate vprašati tudi o dolgoročni vzdržnosti, saj lahko finančno stabilen ponudnik vzdržuje visoko raven svojih storitev.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča