Slavna punčka Barbie praznuje 60. let

Klavdija Rupar 09.03.2019
Foto: Pixabay

Na trg je prišla leta 1959, rojstni dan pa praznuje danes 9. marca. Spodaj predstavljamo nekaj zanimivih dejstev o Barbie, ki jih mogoče še niste vedeli.

Zanimiva dejstva o slavni punčki Barbie

Ruth Handler kreator punčke Brabie je inspiracijo dobil pri nemški punčki iz 50. in 60. let, ki se je imenovala Bild Lilli. Te punčke so bile prodajane v trafikah in so se ponavadi prodajale za različne fantovščine. Mattel je nato dobil pravice za Bild Lilli in nastala je Barbie.

Veliko znanih igralk je igralo v oglasih za Barbie, med njimi tudi Mila Kunis, Christina Applegate, Maureen McCormick in Marsha Brady.

Barbie in Ken sta bila poimenovana po resničnih ljudeh – otroka Ruth, ki sta se imenovala Barbara in Kenneth Handler. To pomeni, da je najbolj znan par na svetu poimenovan po resničnih ljudeh.

Do leta 1992 Barbie ni bila nič posebnega. Najbolj prodajana Barbie do sedaj je bila Totally Hair Barbie, ki je imela lase do tal. Leta 1992 so jih prodali več kot deset milijonov.

Leta 2004 je bilo najavljeno, da sta se Barbie in Ken razšla. Barbie naj bi začela hoditi z avstralskim surfarjem Blainom, leta 2011 pa se je vrnila h Kenu.

V enem letu prodajo 2,5 krat več Barbie punčk kot je rojenih otrok v ZDA. Ena Barbie je prodana vsake tri sekunde.

Barbie je imela več različnih poklicev, poskusila je tudi vlogati. Na YouTubu je imela prav svoj kanal, na katerem je objavila nekaj vlogov. Je tudi goreča instagramarka.

Mattel je eden največjih proizvajalcev oblačil na svetu. Zaposlene ima ljudi, ki oblikujejo samo oblačila za Barbie.

Ob 60. obletnici so tudi predstavili novo kolekcijo Barbik imenovano Role models, ki so narejene po podobi žensk po svetu, ki so lahko vsaki deklici prave vzornice.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča