Skoraj vse, kar moramo vedeti o trajnostnem in etičnem nakupovanju

Gabrijela Vrbnjak 17.09.2020
markus-spiske-mvu1-gzg1tg-unsplash

Kaj je etično nakupovanje?

Pri etičnem nakupovanju gre za to, da s svojimi nakupi podpremo podjetja, ki se zavedajo pomena svojega vpliva na človeštvo in naš planet. Po drugi strani pa odgovorno ravnanje s svojimi zaposlenimi, kar se kaže tudi pri fer plačilu za opravljeno delo in zagotavljanju primernega delovnega okolja. 

foto: unsplash

Kar je trajnostno, ni nujno tudi etično.

Blagovna znamka, ki se ima za trajnostno blagovno znamko, je praviloma fokusirana na zmanjšanje ogljičnega odtisa in ostale trajnostno oreintirane prakse, kot je zmanjšanje porabe vode in izogibanje nevarnim kemikalijam (kar je super!). Kljub temu trajnostno usmerjena blagovna znamka ni nujno transparentna pri svojih praksah zaposlovanja, dela ter zagotavljanja delavcem takšne plače, s katero se lahko preživi.

foto: unsplash

Preden opravimo nakup, preverimo zavihek O nas in FAQ.

Za dokaz, da s svojim nakupom podpremo trajnostno in etično podjetje, preberimo zavihke kot so, O nas (About Us), FAQ in Info podrobnosti na spletni strani, kjer nakupujemo. Tako bomo pridobili več dokazov, informacij in detajlov, ki nam bodo pomagali pri odločitvi o nakupu in odločitvi, da podpremo dotično podjetje. Pozorni smo lahko tudi na določene certifikate, kot so B CORP, GOTS, FAIR TRADE (pravična trgovina), NEST ipd.

foto: pexels

Nakupujmo lokalno.

Nakup pri lokalnih in manjših podjetjih je lahko zanimiv način ter začetek trajnostnega in etičnega nakupovanja. Opravljajmo nakupe pri lokalnih, manjših ponudnikih, ki imajo praviloma manjši inventar, a tudi bolj osebno komunikacijo ter pristen stik s svojimi strankami, kot tudi zaposlenimi.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča