Rim - mesto hedonizma

CITYLIFE 19.11.2018
Rim

Za ljubitelje klasike

Kolosej, Rimski trg, trg Navona, Angelski grad, Panteon … Rimska klasika ima svojo ceno in čakalno vrsto. Ni pa vsa umetnost v Rimu plačljiva – Berninijeve skulpture in Rafaelove poslikave lahko občudujemo v cerkvi Santa Maria del Popolo. A ne le, da je zastonj, tudi na vstop ni treba čakati, saj mnogi turisti zanjo sploh ne vedo. Prav tako ne smemo nasesti uličnim prodajalcem kart za ''skrivni prehod'' med Sikstinsko kapelo in baziliko sv. Petra v Vatikanu. Gre za prevaro, saj je vstop v največjo krščansko baziliko na svetu zastonj, ne glede na to, ali vstopamo s trga ali preko prehoda iz Sikstinske kapele. Je pa treba kupiti vstopnico za vatikanske muzeje, ki vključuje tudi znamenito Sikstinsko kapelo z Michelangelovimi Adamovim stvarjenjem in ostalimi mojstrovinami na stropu. 

Kolosej.

Za nekonvencionalneže

Ljubiteljem sodobne umetnosti se splača obiskati MAXXI, Narodni muzej umetnosti 21. stoletja. Gre za prvo italijansko nacionalno institucijo, posvečeno sodobni ustvarjalnosti. Na ogled so številne razstave, med njimi izstopa razstava z naslovom ''Ko zvok postane oblika'', ki predstavlja zgodbo italijanske zvočne avantgarde skozi fotografije, filme, videoposnetke, zgodovinske plakate, originalne LP-je in avdioprispevke od leta 1950 do 2000. Prav posebna je tudi razstava kustosa Bartolomera Pietromarchija o raziskovanju tehnološkega in nadrealističnega – od računalniško ustvarjenih sanj do kreativnih algoritmov in avatarjev, ki pod vprašaj postavljajo pomen obstoja. 

Mesto Rim.

A v bistvu nam v Rimu sploh ni treba v muzeje, mesto nam postreže z umetnostjo na prav vsakem koraku – od arhitekture do ulične umetnosti. Za slednjo je pravi naslov četrt Quadraro, kjer se prepletajo grafiti in zgodbe znanih italijanskih in mednarodnih uličnih umetnikov, kot so Ron English, Jim Avignon, Alice, Thoms in Beau Stanton. Na ogled se lahko podamo peš ali s kolesom. Kolesarske izlete organizira tudi združenje Gazebike, ki nas popelje še v četrt Torpignattara v vzhodnem predmestju Rima. V tej večkulturni soseski je namreč prav posebna umetniška galerija – Wunderkammern, specializirana za razstave ulične in javne umetnosti.

Za uživače

Zahodni del mesta, imenovan Trastevere (kar v prevodu pomeni: prek Tibere), leži na desnem bregu reke in je precej bolj zelen kot ostali Rim – veliko je dreves in rastlinja, rože krasijo vsak balkon in vsako okno. Med domačini priljubljena četrt se tudi drugače precej razlikuje od preostalega dela mesta – ima svoj ritem, predvsem pa ima svoj okus. V številnih restavracijah in lokalih je vedno pestro in živahno pozno v noč, cene pa so precej bolj prijazne kot v središču mesta. Majhna in na prvi pogled ne preveč šarmantna picerija Dar Poeta ima najboljše kose pic, ki so odrezani po meri kupca, ceno pa določi teža kosa. Malo bolj sofisticirana izbira za večerjo je restavracija Ristorante le Mani in Pasta, kjer je poudarek na sezonski hrani in svežih sestavinah. Dnevni meni se tako oblikuje sproti – glede na razpoložljivost sadja, zelenjave ter dnevnega ulova rib in škampov. Njihova specialiteta so sicilijanski njoki s fižolom in črnimi tartufi.

Če nas v ta del mesta ne zanese, ne moremo zgrešiti s Fiaschetterio Beltramme, lično restavracijo v bližini Španskih stopnic s finimi domačimi testeninami in odličnim izborom vin.

Prav dobro pa je mogoče jesti tudi na glavni postaji Termini v Mercato Centrale di Roma – tukaj gre namreč za sklop restavracij, t. i. food court, kjer pri 16 lokalnih ponudnikih lahko preizkusimo domače specialitete – od sladoledov, salam, mocarele do testenin s tartufi.

Pravijo, da Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, zato si je ne glede na razlog obiska za njegovo spoznavanje treba vzeti nekaj časa. Ali pa vsaj v Fontano di Trevi vreči kovanec, saj to pomeni, da se bomo v večno mesto zagotovo še vrnili.

Fontana di Trevi.

Top 3 namigi za šoping

Mercato Monti – dizajnerska in vintage tržnica v predelu Rione Monti, kjer lokalni oblikovalci in umetniki ob vikendih predstavijo svoje obleke, nakit, ilustracije, umetnine in še veliko več. Priljubljen urbani kotiček med domačini in drugimi prefinjenimi kupci, ki iščejo izvirne predmete.
mercatomonti.com

Boschettotre – trgovinica z dekorativnimi predmeti na Via del Boschetto. Lastnica Oriana pridno sledi trendom oblikovanja in skrbno izbira unikatne dekorativne predmete za dom. Videz trgovinice in ponudba se skoraj dnevno spreminjata, zato nikdar ne vemo, kaj nas čaka v njej.
boschettotre.it

Nadiamari Boutique – dizajnerska oblačila na Via di Monserrato. Izkušena rimska modna oblikovalka Nadia Mari je odprla svojo drugo trgovino v središču Rima. Njene barvite kolekcije so namenjene urbani ženski, ki prisega na klasično italijansko eleganco.
nadiamari.it

Besedilo: Manja Kovačič

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča