Razmišljate o selitvi v času pandemije? To je vse, kar morate vedeti

Klavdija Rupar 26.04.2021
pexels-photo-3616688

Vsekakor je celotna situacija močno spremenila (in vplivala) na naša življenja tudi na tem področju. A vseeno upamo, da se bo letos že dalo sesti na letalo in odpotovati vsaj v Evropo. Kaj pa selitev? V trenutni situaciji je marsikomu prekipelo (v različnih državah) in mogoče dokončno išče drugo rešitev ali pa je ravno sedaj dobil priložnost za selitev. Je selitev v tem času sploh možna? Kaj vse je potrebno storiti, če se sedaj želimo seliti?

Preučite, katere države so se primerno soočile s koronavirusom
Preden se odločite za selitev, preglejte, katere države so se dobro spopadle s pandemijo, kako je poskrbljeno za zdravstveni sistem in kako so se v tej fazi lotile tudi cepljenja. Pet držav, ki se je najbolje spopadlo s pandemijo so: Nova Zelandija, Japonska, Tajvan, Severna Koreja in Finska. Finska je letos ponovno zasedla prvo mesto med najbolj srečnimi državami, zato bi bila zagotovo dobra izbira.Foto: Pexels

Preglejte, če se sploh lahko preselite tja
V marsikatero državo je že tako omejen dostop za turiste, še bolj težko pa je tja priti kot nov državljan. Preglejte, kakšne pogoje zahtevajo, nekatere želijo delovno vizo, ki pa je veljavna le določen čas. Tukaj je dobro razmisliti, za koliko časa se odpravljate v tujino, ali vas tam že čaka nova zaposlitev, saj bo v tem času precej težje najti službo, kot je bilo pred samo situacijo. Če se odločite za selitev le za nekaj mesecev pa je najbolje, da postanete digitalni nomad. Kar nekaj držav namreč sedaj (pod določenimi pogoji) sprejemajo digitalne nomade, ki so v trenutnem obdobju postali še bolj številčni. Zakaj pa ne bi delali s plaže v Mehiki?

Raziščite lokalne bolnišnice, zdravnike in zavarovanja
Preden se odločite za selitev, pomislite tudi, katere jezike znate. Če je edini tuji jezik, ki ga znate angleščina, potem iščite države, v katerih veste, da ne boste imeli težav s sporazumevanjem. Poleg tega je v trenutni situaciji izrednega pomena, da pogledate, kakšna je bolnišnična oskrba v tujini, če se slučajno zgodi, da zbolite za koronavirusom. Pomembno je tudi zavarovanje. V Sloveniji osnovno zdravstveno zavarovanje krije delodajalec, kaj pa v tujini? Preiščite vse informacije v različnih državah in se na podlagi tega odločite, katera država bo najbolj primerna za vas.Foto: pexels

Poskrbite za primerno vizo
V primeru, da se boste v tujino preselili v sklopu službe in so vam oni ponudili premestitev, bodo tudi poskrbeli za vizo in vse ostale papirje in dokumente, ki jih potrebujete. Če se v tujino odpravljate v lastni režiji (torej brez dogovorjenega delovnega mesta ali kot digitalni nomad) pa se najprej pozanimajte, s kakšno vizo sploh lahko vstopate v določeno državo in koliko časa posamezna viza sploh velja. Nekatere države vam bodo vizo izdale za 90 dni, nato jo lahko podaljšate, nekatere pa za prvih 90 dni sploh ne zahtevajo vize.

Izberite državo
Če imate destinacijo že določeno, potem pridobite vse zgornje informacije direktno za to državo. Če državo še izbirate, potem pa je nujno, da dobro pregledate, kakšni so vstopni pogoji, kako je s plačevanjem davkov, kako je z vizami, zavarovanji in bolnišnično oskrbo. V trenutni situaciji je izrednega pomena tudi, da preverite ali države sploh sprejemajo nove državljane in kakšni so pogoji za vstop (karantena, PCR test, potrdilo o prebolelosti). Npr. Nova Zelandija bi bila več kot primerna, saj so se s pandemijo odlično spopadli, a trenutno v prvi vrsti sprejemajo in odbrijo vize samo delavcem, ki imajo določeno znanje, ki ga primanjkuje med lokalci.

Vir: Travelandleisure

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča