Prvo mesto na Marsu, v katerem bi lahko prebivalo kar milijon ljudi

Klavdija Rupar 18.05.2021
abiboonuwalarge-pavillion

ARIBOO studios je arhitekturni biro, ki je pripravil arhitekturni načrt za trajnostno in samozadostno mesto na Marsu, v katerem bi lahko živelo kar milijon ljudi. Gre za del tekmovanja, speljanega s strani Mars Society in mreže SONet, vodi pa ga skupina znanstvenikov in akademikov, ki so tudi vodili odkritje exoplaneta proxima-b. Arhitekturni studio je tako na robu klifa oblikoval vertikalno mesto, v zakup pa so vzeli tudi razmere na Marsu.  

Celoten dizajn vključuje pet mest, med katerimi je ‘nüwa’ prepoznano kot glavno mesto. Vsako mesto bi lahko naselilo med 200,000 in 250,000 ljudi. S pomočjo mreže SONet so arhitekti tudi razvili rešitve za strukture, ki bi prebivalce zaščitile pred hudim sevanjem, omogočile indirekten dostop do sonca, jih zaščile pred možnim padcem meteroitov, obenem pa so tudi rešili atmosferično razliko v tlaku med zunanjim in notranjim delom stavb. 

‘Nüwa’ stoji na enem izmed klifov na Marsu, ima bogat dostop do vode, strmo pobočje pa omogoča možnost izdelave vertikalnega mesta, vzidanega v kamen, ki bo omogočal zaščito pred sevanjem in direktnimi sončnimi žarki. Večje stavbe na klifu so povezane s hitrimi dvigali, ki spominjajo na nebotičnike na Zemlji. Na spodnjem delu klifa so večji pavilijoni, ki omogočajo razglede po celem Marsu in prostor za interkacijo znotraj doline. V dolini so na voljo bolnišnice, šole in univerze, stavbe za kulturne in športne aktivnosti, nakupovalni centri in železniške postaje, ki ves čas komunicirajo z vesoljskimi ladjami. 

Če bi na Mars želeli naseliti ljudi pa bi morali poskrbeti tudi za vodo, zrak in hrano. V ta namen arhitekturne konstrukcije vsebujejo tudi dodatne varnostne ukrepe,  ki regulirajo notranji atmosferični tlak, na voljo pa so tudi posebne cone za izredne primere. Znotraj agrikulturnih modelov, ki spominjajo na rastlinjake bodo s pomočjo oglikovega dioksida vzgajali hrano, mobilnost pa bo možna s hitrimi dvigali, avtobusi in vlaki. 

Mesto naj bi na Marsu začeli graditi leta 2054, zato se poraja samo še vprašanje. Bi živeli na drugem planetu?


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča