Praznično dogajanje v prestolnici

CITYLIFE 02.12.2023
festivelyilluminatedcity7d.wedam

Praznično Ljubljano bo krasilo deset smrek, 89 zelenih dreves in jaslice iz slame. Tradicionalni del decembrskega programa tudi letos vključuje Miklavžev sprevod, Čarobni gozd z ustvarjalnimi otroškimi delavnicami, božični koncert pred Mestno hišo, sprevode dedka Mraza in Ledene kraljice, nastope lajnarjev in predstave uličnih gledališč. Dogajanje bo popestril tudi bogat koncertni program na mestnih trgih, kjer bodo nastopili domači in tuji glasbeniki.

Letošnja novoletna okrasitev nosi naslov »Oni smo mi«. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, nas opominja, da smo tudi mi že jutri lahko begunci, in poziva k medsebojnemu spoštovanju. Tudi osrednji element na Prešernovem trgu, leteči krožnik, ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur. Številni deli okrasitve prikazujejo raznolikost in ekspanzijo vesolja ter nastanek življenja. Nekatere elemente sestavljajo originalne restavrirane skulpture Vesoljne Ljubljane, tudi nove pa so v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev ter delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike.

Staro mestno jedro bo okrašeno z več kot 50 kilometri prazničnih lučk, z 850 do 900 svetlobnimi telesi in 48 lampijoni, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda. Praznično osvetljena bosta tudi Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju in Mestna hiša.

festivelyilluminatedcastleb.cvetkovicFoto: B.Cvetkovič

Praznični sejem

Praznični sejem, ki je ob koncu leta tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu, so odprli 1. decembra. Sejemske hiške z darilnim programom in gostinsko ponudbo stojijo na Bregu, Cankarjevem in Gallusovem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu, Stritarjevi ulici ter na križišču Wolfove ulice in Kongresnega trga.

christmasfair2d. wedamFoto: Dunja Wedam

Hiške z darilnim programom na Bregu bodo odprte od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah uro dlje. Na božični večer in silvestrovo bodo odprte do 18. ure. Gostinske hiške bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo manjših na Bregu, ki se bodo zapirale uro prej. Na božični večer in zadnji dan leta bodo imele gostinske hiške podaljšan delovni čas, razen manjših na Bregu.


Čarobnemu decembrskemu vzdušju se lahko prepustimo tudi v zavetju Mastercard praznične vasice, tokrat na novi lokaciji na Novem trgu v Ljubljani. Poleg odlične hrane in pijače vas bo v dobri družbi očaral tudi pogled na čudovito osvetljen Ljubljanski grad. Za vrhunsko kulinariko bo tokrat poskrbel priznani gostinec Valter Kramar iz kobariške Hiše Polonka, ki bo brbončice med drugim razvajal z legendarnim Frankovim angleškim rozbifom in tradicionalno friko. Na stare in nove uspehe pa lahko nazdravite v udobju Merit Showrooma, ki vas pričakuje z bogato ponudbo pijač.
mastercarrd praznična vasica2

Darilna in gostinska ponudba bosta obiskovalcem na voljo tudi na Pogačarjevem trgu, v sklopu Grajskega decembra pa tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu.
V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinski ponudniki na sejmu tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma biološko razgradljivo embalažo. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. 

stnicholasprocession2d.wedamFoto: Dunja Wedam

Pester praznični program

Tradicionalni del decembrskega programa bodo tudi letos Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd z ustvarjalnimi delavnicami za otoke, nastopi lajnarjev, ambientalna glasba v starem mestnem jedru, nastopi pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol in božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov dedka Mraza in predstave uličnih gledališč v sklopu festivala Ana Mraz na Gornjem trgu.

fairygodmother2d.wedamFoto: Dunja Wedam

Glasbeni program na petih prizoriščih

Na odrih na Pogačarjevem, Novem, Kongresnem in Mestnem trgu ter Trgu francoske revolucije se bodo zvrstili številni koncerti slovenskih in tujih glasbenikov.

Na Pogačarjevem trgu bodo med 1. in 31. decembrom nastopili izvajalci popularne in narodnozabavne glasbe.

Glasbeni program na Novem trgu se bo odvil med 16. in 25. decembrom, razen na božični večer. Nastopili bodo izvajalci različnih glasbenih zvrsti. Koncerti bodo potekali med 19. in 21. uro.

• 16. 12. ljubljanski osnovnošolci
• 17. 12. Obvezna smer
• 18. 12. Sten bend
• 19. 12. Help! A Beatles Tribute
• 20. 12. Baladero
• 21. 12. Big Band NOVA & Matjaž Kumelj
• 22. 12. Generator
• 23. 12. Josip Brass
• 25. 12. Moon Time Quartet

V soboto, 24. decembra, ob 17. uri bo pred Mestno hišo tradicionalni božični koncert, letos že jubilejni dvajseti. Obiskovalci bodo prisluhnili gospelu in božičnim pesmim v izvedbi slovenskega vokalista Ota Pestnerja in New Swing Quarteta.

V torek, 26. decembra, se bo začel glasbeni program na Kongresnem trgu. Trajal bo do 1. januarja, vključno s silvestrskim večerom. Koncerti se bodo začenjali ob 19. uri.

• 26. 12. Hamo &Tribute 2 Love, Big Foot Mama
• 27. 12. Milica Todorović, Saša Matić
• 28. 12. Flirrt, Vlado Kreslin in Mali bogovi
• 29. 12. Nina Badrić, Dražen Zečić
• 30. 12. Šank Rock, Joker Out
• 31. 12. Rock´n Band, Nika Zorjan, Victory
• 1. 1. ABBA Mia

V soboto, 30. decembra, bodo na Trgu francoske revolucije nastopili Lim Smrad in Žila, Backstage in Alo! Stari.

fireworks luka esenkoFoto: Luka Esenko

Silvestrovanje

Novo leto bodo tradicionalno najprej proslavili otroci. Od 16. ure jih bodo na Kongresnem trgu zabavali najljubši pravljični junaki in nastopi vrstnikov, obiskal pa jih bo tudi dedek Mraz. V novo leto bodo simbolično vstopili ob 17. uri.

Ob 21. uri se bodo začela silvestrovanja na štirih ljubljanskih trgih. Osrednje silvestrovanje za najširši krog obiskovalcev bo na Kongresnem trgu. Nastopili bodo Rock'n'Band, Nika Zorjan in skupina Victory. Na silvestrovanju na Mestnem trgu bodo nastopile Dinamitke in ViP Band, na Pogačarjevem trgu skupina Mambo Kings, na Trgu francoske revolucije pa raperja Murat & Jose, skupina Elvis Jackson in duo Neuromancer. Opolnoči bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. 

Vodeni ogledi

Tudi decembrski vodeni ogledi mesta bodo praznično obarvani. Pravljično Ljubljano bo mogoče doživeti vsak dan od 2. decembra do 7. januarja z začetkom ob 17. uri pred TIC na Adamič Lundrovem nabrežju 2.

Celoten program Decembra v Ljubljani najdete na spletnih straneh Turizma Ljubljana. 

Izbor urednika