Potep po trendih leta 2017

Tina Lagler 14.02.2017
Potep po trendih leta 2017

Lepo po vrsti. Leto 2017 bo kljub novostim leto nostalgije in vrnitve k trenutkom, ujetim na fotografski film ali zapisanim na papir. Mar ni čudovito, ko lahko spomin držimo v rokah? Podjetje Leica še danes izdeluje analogne fotoaparate, vseeno pa pobrskajmo po zaprašenem podstrešju, morda se najde kakšen star dedkov fotoaparat ali pa ga kupimo na bolšjem sejmu. Drži, da je digitalna fotografija danes instant produkt hitrega življenja in da lahko v trenutku na digitalnem fotoaparatu, telefonu ali tablici ustvarimo in brišemo na desetine fotografij, toda ljudje se vračamo k otipljivim, čutečim stvarem. Čeprav je analogna fotografija preudarna in si moramo zanjo vzeti čas in ujeti pravi trenutek, je čar ravno v tem, saj je število posnetkov na filmu omejeno. 

Analogni fotoaparat Leica.

Podobno se dogaja tudi s knjigami, revijami in tiskanimi mediji. Seveda je fino na tablici prebrati celo knjigo, pa vendarle – kaj pa neutrudno branje pozno v noč, ko nas vrat že hudo boli, listi pod prsti šelestijo in strani izginjajo? Preden se podamo med težko pričakovane knjige leta, velja na tem mestu spomniti na Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki mu v Cankarjevem domu v Ljubljani posvečajo prve tri mesece tega leta. Premiero je uprizoritev Vojna in mir že doživela, festival Tolstoj, iskalec resnice, pa bo gostil tudi razstavo Tolstojeve literature, njegovega življenja in dela ter številne druge dogodke.

Monumentalna predstava Vojna in mir v režiji romunskega režiserja Silviuja Purcăreteja je osrednji dogodek festivala Tolstoj, iskalec resnice. Foto: Peter Uhan

Zdaj pa h knjigam. Na policah naj se letos znajdejo Anything Is Possible Pulitzerjeve nagrajenke Elizabeth Strout, Skrivnostno življenje sester Amir Nadiye Hussain in Lincoln in the Bardo Georgea Saundersa, medtem ko bomo pri nas dočakali prvenec Blaža Kutina, sicer režiserja, z naslovom Tempirane bombe o svetu, v katerem nas morda posvoji Angelina Jolie ali pa z neba na nas pade koncertni klavir.

Vinil, še en povratnik, Depeche Mode z albumom in koncertom leta

Na glasbeni sceni prav tako diši po nostalgiji, saj se iz kleti vračajo gramofoni, z njimi pa z vseh možnih vetrov podedovane gramofonske plošče. Tudi glasbeni izvajalci se v zadnjem času odločajo za izdajo vinila. Skupaj z novimi albumi gre v poplavi novosti omeniti legendarno zasedbo Blondie, ki bo s Philom Collinsom nastopila na njegovi turneji Not Dead Yet (njegov zadnji album je, denimo, izšel leta 2010), U2, ki so svoj novi album naslovili Songs of Experience, Brucea Springsteena, Taylor Swift, Jaya Z-ja, Arcade Fire, ki prihajajo na letošnji INmusic festival v Zagreb, in seveda Depeche Mode. Spomladi na prodajne police prihaja njihov 14. studijski album Spirit, s katerim 14. maja prihajajo na koncert leta v Ljubljano. Vsekakor pa na gramofonu ne gre pozabiti zavrteti kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja. Od njegove smrti letos mineva 60 let, spominjamo pa se ga tako po njegovi legendarni glasbi kot po filmskih vlogah. In kako kaže na področju filma? Spet se obeta nekaj franšiz, filmofili se najbolj veselimo novega, petega dela Pirati s Karibov: Mrtveci ne pripovedujejo, v kinematografe bodo prišli še Varuhi vesolja 2, Nevidno zlo: Zadnje poglavje, Vojna zvezd: Zadnji jedi, med animirani pa Jaz, baraba 3.

Depeche Mode 14. maja prihajajo na koncert leta v Ljubljano.

Roboti kot naši najboljši prijatelji

Če bo filmski svet obarvan znanstvenofantastično, pa ta postaja resnična tudi v vsakdanjem življenju. V naše domove namreč prihaja pravi robot Kuri, pri katerem obstaja nevarnost, da se bomo nanj navezali. Je namreč zelo ljubek robot, ki se na osebni ravni odziva na človeške dotike, obenem pa se zna zahvaliti, pokimati z glavo, z očmi lahko pomežikne, se nasmehne in, kadar nas ni doma, vse nadzoruje. Tako nam, denimo, prek opozoril sporoči, da se je na naši postelji udobno namestil naš kuža. Izjemen robot Kuri je v prednaročilu na voljo za 650 evrov. Avta sicer Kuri še ne bo znal voziti – morda v prihodnosti.

Robotek Kuri je opremljen s štirimi mikrofoni, zato se lahko odziva na naš glas in zazna nenavadne zvoke. Foto: HeyKuri

Diorjevih 70 let

Od tehnologije pa k modi. Modne zapovedi letošnjega leta so brez dvoma črte, naj bodo na hlačah, bluzah, majicah, skratka – črte so »in«. Podobno velja tudi za športno obutev, svetlečo, z leopardjim vzorcem, ni pomembno, in nahrbtnike, ki ostajajo na pohodu in prodirajo na modne brvi tudi bolj prestižnih modnih znamk. Pridružuje se jim bolj športen videz, po katerem naj zdaj poseže tudi sodobna poslovna ženska, v omari pa naj letos ostanejo korzeti, oprijete kavbojke ter obleke v videzu mehkega perila. Nikakor pa ne gre pozabiti na Diorjevih častitljivih 70 let, ki jih bodo ovekovečili s sedmimi knjigami, posvečenimi sedmim oblikovalcem, ki so soustvarili zgodovino te mogočne modne hiše: Christianu Diorju, Yvesu Saint Laurentu, Marcu Bohanu, Gianfrancu Ferréju, Johnu Gallianu, Rafu Simonsu in Marii Grazii Chiuri.

S 504 stranmi knjige Dior in čudovitimi fotografijami Laziza Hamanija so se pri tej znameniti modni znamki poklonili sedmim kreativnim direktorjem.

Ne le Tolstojevo, temveč tudi Plečnikovo leto

Pri nas smo letos še posebno ponosni na slovenskega arhitekturnega mojstra Jožeta Plečnika, saj obeležujemo 60. obletnico smrti in 145-letnico njegovega rojstva. S posebnim programom in različnimi projekti se mu bodo poklonili tako muzeji kot galerije, živahno pa bo tudi v Plečnikovi hiši v Trnovem. In kaj bi Plečnik rekel na arhitekturne trende, ki jih prinaša letošnje leto? Kar nekaj pozornosti bo letos namenjene opekam, saj so se te v zadnjih letih vrnile v eksterier in interier. Priljubljen ostaja beton, ki naj ga v interierju ne dopolnjuje kič. Čistost in tišina sta glavni vodili notranjega oblikovanja, sem ter tja mu lahko dodamo kakšen odtenek zelene barve, ki je barva leta. Skupaj z njo se vračamo k naravi in dejavno recikliramo ter ozaveščamo o onesnaženosti našega planeta. Ideje na področju oblikovanja bomo seveda lahko zbirali na Expu, ki bo med 10. junijem in 10. septembrom zasedel kazahstansko Astano, tema svetovne razstave pa bo energija v prihodnosti.

Potep po trendih leta 2017

Kje torej začeti, ko se leto konča? V prihodnosti. Naj bo ta polna zanimivosti ter takšnih in drugačnih utrinkov. Podajmo se med trende, v svet, raziskujmo. Še kulturni popotniški namig: v Hamburgu so 11. januarja letos odprli čudovito filharmonijo Elbphilharmonie, pariškemu razstavišču Centre Pompidou, ki letos praznuje 40 let, pa se obeta druga renovacija, kar pa nikakor ne bo zmotilo pestrega programa v počastitev četrti dekadi.

Hamburško filharmonijo Elbphilharmonie odlikuje moderna arhitektura. Foto: Iwan Baan

Na seznamu to leto:

1. Obisk koncerta Green Day v Ljubljani

2. Kupiti modni dodatek v barvi leta

3. V kinu ogled novega dela Vojne zvezd

4. Kupiti vinilko. The XX imajo novo.

5. Prebrati roman in obiskati predstavo Vojna in mir

6. Nepozaben izlet v madžarski kavbojski Debrecen

7. Podati se na avanturo s kolesom po Toskanskih gričih

8. Omisliti si črtasto majico

9. Obiskati prvo retrospektivno razstavo Pink Floyd v Londonu

10. Obisk razstave v Plečnikovi hiši

11. Narediti si sladico iz kokosa, letos bo priljubljen …

12. Ogled filma Titanik, letos praznuje 20 let

13. Kupiti All Starke, prve Converse Chuck Taylor All Star so bile narejene pred 100 leti

Izbor urednika