Podjetje Tesla vklopilo največjo baterijo na svetu

Matej Jurgele
Tesla

Postavljena in deluje

Predstavniki podjetja Tesla, francoskega podjetja za obnovljivo energijo Neoen in predstavniki južnoavstralske vlade so baterijo slavnostno vklopili danes, dejansko pa je ta začela delovati 23. novembra.

Po poročanju lokalnih medijev so se za predčasen vklop odločili zaradi napovedanih ekstremnih vremenskih razmer. Teslina baterija je do sedaj že oddala 59 megavatov energije. Priklopljena je na Neoen's Hornsdale veterno elektrarno, ki se nahaja blizu mesta Jamestown, oziroma tri ure vožnje od mesta Adelaide. Sistem baterij naj bi zagotovil energijo področjem, kjer te občutno primanjkuje.

Musk je pri projektu začel sodelovati potem, ko se je marca hvalil, da je možno takšen objekt zgraditi v 100 dneh. Če mu to v tem času ne bi uspelo, bi moral poravnati račun v višini 50 milijonov ameriških dolarjev. 100 dnevni rok je pričel tečo 29. septembra, baterija pa zagotavlja dovolj energije za približno 30.000 gospodinjstev.

Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

Huawei

Razmerja s telefoni

Ne malo prahu je sprožil video, ki ga je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov, Huawei, predstavil na svojih družbenih... Več

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča