Pitniki v Ljubljani

CITYLIFE 03.08.2017
Pitniki v Ljubljani

Čeprav skozi mesto potuje tiho in lenobno, reke Ljubljanice tudi pri sprehodu skozi center mesta ni možno spregledati. Prav tako sprehajalce privlači tudi umirjenost ribnika v parku Tivoli in Koseškega bajerja. Potoki se že stoletja stekajo z mestnih gričev, v samem mestu pa najdemo številne fontane in pitnike. A tokrat ne bomo govorili o vodi, ki je očem vidna, ampak o tisti, skriti vodi, ki omogoča urejeno bivalno okolje: o pitni vodi v Ljubljani.

Pitna voda v Ljubljani

Naravna pitna voda

Naravna pitna voda v Ljubljani je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina. Ljubljana je ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki ni obdelana s tehnološkimi postopki, kar iz pipe. Podzemni vodni vir se nahaja v neposredni bližini mesta in celo pod njim. To dragocenost lahko v Ljubljani ujamemo v kozarec in Ljubljančani pitni vodi popolnoma zaupajo. Odlikuje jo primerna vsebnost kalcija in magnezija, prijeten, osvežilen okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi raztopljeni kisik ter mikrobiološka čistost.

Pitniki v Ljubljani

Ko si v vročih poletnih dneh sprehodite skozi center Ljubljane, ne spreglejte javnih pitnikov. Od Pogačarjevega do Gornjega trga si eden za drugim kar sledijo in vabijo, da si natočite svežo pitno vodo v stekleničko ter si osvežite roke in obraz.

Starši so še posebej veseli pitne vode na igriščih v parku Tivoli in v severnem mestnem parku Navje. Tekači in sprehajalci pa na zelenem Golovcu, ob tihem Koseškem bajerju, osvežujoče hladnem Mostecu in glasno obiskanem Cankarjevem vrhu, kjer si žejo po napornem vzponu lahko pogasijo tudi kužki. Voda iz javnih pitnikov je nadzorovana, zato ji lahko zaupamo.

Pitnik na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Dostopnost do pitne vode

Javni pitniki niso zgolj urbani okras mesta, ampak nas spominjajo tudi na to, da v Ljubljani pijemo dobro vodo. Javna dostopnost pitne vode preko pitnikov nosi simbolično sporočilo. Voda je naravna dobrina, ki mora biti dostopna vsem, a z zavedanjem, da ima pitna voda tudi svojo ceno. Ob obisku centra mesta boste morda pitnike zdaj, ko veste, kje so, lažje opazili. Naj vas osvežujoč požirek naravne pitne vode navda s spoštovanjem do okolja, ki nam nudi ta privilegij.

Kako do pitnika?

Da bo vaša pot do najbližjega pitnika čim lažja, zato poskrbi mobilna aplikacija Tap Water Ljubljana. Aplikacija določi vašo trenutno lokacijo in vam pomaga poiskati najbližji pitnik, ki ga lahko najdete po izrisani poti na zemljevidu, opisu in fotografiji.
vo-ka.si

Aplikacija Tap Water Ljubljana.

Besedilo: dr. Brigita Jamnik, foto: arhiv JP VO-KA

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča