Pariški šik, urbani London in gurmanski Madrid

Anja Mrevlje 20.03.2017
Pariz

Modni nakupi v Parizu so lahko tudi poceni

Pariz velja za modno prestolnico sveta. A le kako biti del prepoznavnega pariškega šika ob astronomsko visokih cenah? Vsaka modno ozaveščena Parižanka ve, da iznajdljivost in nekaj »skrivnih« naslovov vedno pomagajo. Občutek za pravo izbiro nekaterih pomembnih kosov garderobe, kupljenih po močno znižanih cenah, je ključ do modnega videza, ki si ga lahko privošči vsakdo.

Foto: Sarah Sergent, Paris Tourist

Poleg oblikovalskih »outletov« in butikov slavnih oblikovalcev, kjer prodajajo garderobo prejšnjih sezon, je najbolje obiskati »dépôts-ventes«, ki niso tako imenovani vintage butiki z rabljenimi oblačili, temveč ponujajo le nekajkrat uporabljena oblačila preteklih sezon, ki so bila namenjena za snemanja ali modne revije in so znižana od 30 do 70 odstotkov.

Prava mala zakladnica visokokakovostnih oblačil sta dva butika. V Le Dépot-Vente de Passy so naprodaj znamke Louis Vuitton, Hermès, Christian Louboutin, Prada, Dolce & Gabbana in Chanel. Butik na rue de Courcelles ponuja moško modo, medtem ko je butik na rue de la Tour posebej dobro založen s Chanelovimi izdelki.

Butik Violet et Léonie že s svojo lokacijo v živahnem in liberalnem Maraisu sporoča, da je ponudba zelo trendovska, na njihovih policah pa se najdejo tako Issey Miyake, Paul & Joe in Louis Vuitton kot tudi mnoge priljubljene, a ne tako razvpite znamke.

»Mati« vseh butikov »dépôts-ventes« je Réciproque s kar šestimi butiki na isti ulici in izbiro od aktualnih sezon do vintage kosov. Butiki na rue de la Pompe so razdeljeni na: darila in nakit (številka 89), moška moda (92), elegantne večerne toalete in spodnje perilo (93), moda za vsak dan, krzno in športna oblačila, čevlji in pokrivala (95), usnjeni izdelki in modni dodatki (101) in še prodajalna, kamor prinašajo rabljena oblačila (97).

Réciproque: reciproque.fr
Le Dépot-Vente de Passy: 14 rue de la Tour, 75016 Paris, métro Passy, depot-vente-luxe.fr
Violet et Léonie: 1 rue de Saintonge, 
violetteetleonie.com

Urbana kultura v Londonu

V britanski prestolnici nikoli ni dolgčas. Vanjo se lahko vračamo leto za letom in opazili bomo, kako se nekdaj revne delavske četrti s svetlobno hitrostjo spreminjajo v priljubljene predele, ki jih najprej zasedejo umetniki in hipsterji. Le-tem sledijo vlagatelji, ki skromna prebivališča spremenijo v luksuzna domovanja, ki jih za ogromne vsote kupijo mladi povzpetniki z željo biti tam, kjer se »dogaja«.

Foto: Arhiv Design Museum

Vzhodni London je po bombardiranju v drugi svetovni vojni veljal za zloglasen, reven in nevaren del Londona, a tudi multikulturen, inovativen in napreden. Zaradi bližine finančnemu središču, imenovanem City, se v zadnjih letih njegov delavski obraz izgublja, a še vedno ostaja dovolj trendovski, da je vreden obiska. Postindustrijske četrti, kot so Hoxton, Spitalfields in Shoreditch navdušujejo predvsem ljubitelje urbane ulične kulture, saj zidove starejših stanovanjskih in industrijskih zgradb še vedno vsak dan krasijo novi grafiti. Ker pa grafiti redko ostanejo za stalno, saj vsak dan nastane kakšna nova umetnina, so ulice vzhodnega Londona tako zanimive in nikoli enake. Še posebej ob koncih tedna ulice zaživijo s pouličnimi tržnicami. Ena najbolj fotogeničnih je prav gotovo tržnica cvetja Columbia Flower Market (metro postaja Bethnal Green), izredno priljubljena pa je tudi tržnica hrane na ulici Whitecross Street v bližini metro postaje Barbican, kjer bomo med tednom uživali v družbi pripadnikov najrazličnejših narodnosti, ki si delijo prostor z uradniki iz bližnjih pisarn multinacionalk. V predelu Hackney je najbolj znana tržnica Broadway Market, kjer je še posebej zanimiva izbira sirov, zelenjave in čokolade.

Foto: Jasmina Dvoršek

Tistim, ki se zdi kulturno izobraževanje pomembnejše od hrane, bo prav gotovo zanimivo obiskati muzej Geffrye Museum, ki je posvečen notranjemu oblikovanju. Med ogledom muzeja potujemo v času od 16. stoletja do Ikeinih izdelkov naše dobe. Ker pa London slovi kot eno vodilnih mest v oblikovanju, se splača obiskati muzej oblikovanja Design Museum, ki se je lani preselil na novo, prestižnejšo lokacijo v Kensingtonu. Eden od najbolj zanimivih muzejev, posvečen oblikovanju, je v bližini najbolj znane ulične tržnice Portobello Road Market v Notting Hillu. Muzej blagovnih znamk Museum of Brands nas bo skozi zgodovino popeljal v družbi najbolj znanih blagovnih znamk in oglaševalskih kampanj, na primer ličil Rimmel s konca 19. stoletja, čokoladic KitKat iz tridesetih let prejšnjega stoletja, motorja iz sedemdesetih let in še približno nekaj več kot deset tisoč izdelkov, ki nas bodo popeljali v preteklost.

Geffrye Museum: geffrye-museum.org.uk
Muzej oblikovanja: 224–238 Kensington High Street London, designmuseum.org
Muzej blagovnih znamk: 111–117 Lancaster Road, Notting Hill, 
museumofbrands.com

Gurmanski užitki v Madridu

V zadnjem času je kulinarična srenja navdušena predvsem nad ulično hrano. Odprte kuhinje, tržnice, na katerih v prikolicah s hrano lahko kupimo najrazličnejše jedi z različnih koncev sveta, in nekdanje industrijske hale, preurejene v restavracije s stojnicami, v katerih se s svojo ponudbo predstavljajo predvsem mladi kreativni kuharski mojstri, so priljubljene po vsej Evropi. V Madridu je najbolj znan Mercado de San Miguel v neposredni bližini trga Plaza Mayor. Čudovito prenovljena zgradba, ki se je po prenovi znova odprla leta 2009, je v večernih urah eno najbolj živahnih zbirališč turistov. Cene so dražje kot na drugih, bolj tradicionalnih madridskih tržnicah, a atmosfera in odlična ponudba hrane in pijače, predvsem pa lokacija odtehtajo nekaj evrov več.

Foto: Depositphotos

Najbolj modni dodatek na nakupovalni ulici Fuencarral je tržnica, ki se imenuje Mercado de San Ildefonso. Zgradba nekdanje pokrite tržnice je bila ponovno odprta lani. Ob vhodu sta velik napis in kavarna v pritličju, ki ne dajeta slutiti, kaj se dogaja v notranjosti stavbe. Osrednji prostor, kjer ob priljubljenih prigrizkih (tapasih) lahko sedimo dolgo v noč, je obkrožen z 18 stojnicami s hrano in pijačo, ki si jo lahko odnesemo tudi na višje in bolj intimno nadstropje ali notranje dvorišče.

Foto: Arhiv Mercado de San Miguel 

Tudi predel Chueca, znan po nočnem življenju in živahni gejevski sceni, ima svojo tržnico, imenovano Mercado de Antón Martin. 22 stojnic ponuja odlično sveže pripravljeno hrano, poleg njih lahko najdemo tudi stojnice s spominki in uporabnimi predmeti, na nekaterih stojnicah pa lokalno prebivalstvo še vedno kupuje sveže meso in mlečne izdelke, kar tržnici Mercado Antón Martin daje poseben čar.

Mercado de San Miguel: Plaza de San Miguel, mercadodesanmiguel.es
Mercado de Antón Martin: Calle de Augusto Figueroa, 24B
Mercado de San Ildefonso: Calle Fuencarral 57, 
mercadodesanildefonso.com

Besedilo: Jasmina Dvoršek

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča