Pantonov šik dvojec za leto 2021 je tu

Valentina Jarc 10.12.2020
barva leta

Vodilni pri Pantonu (Laurie Pressman, podpredsednica barvnega inštituta, in Leatrice Eiseman, izvršna direktorica) sta se tokrat odločili za nadvse všečen dvojec "Ultimate Grey" in “Illuminating”. Sivo in rumeno barvo, ki smo ju že lahko opazili v pomladno-poletnih kolekcijah luksuznih znamk Prada, Jacquemus, Gucci, Balmain in Givenchy. Barvi sta nadomestili barvo leta 2020, ki je bila klasično modra “Classic Blue”.

Postopek izbire barve leta zahteva tehten premislek. Gre namreč za napovedovanje barvnih trendov, ki vplivajo na vsa življenjskostilna področja. Izbira barve leta je močno povezana tudi s psihologijo barv, saj barve močno vplivajo na naše počutje. Običajno ekipa Pantone potuje po vsem svetu in si medsebojno deli ideje - Instagram objave, fotografije modnih revij, psihosocialne analize - karkoli se jim zdi pomembno pri njihovi izbiri.Barve, ki določajo določeno leto, so med drugim zelo močno povezane tudi z našim kolektivnim upanjem. So odgovor na vprašanje “kaj se v družbenem in ekonomskem smislu dogaja po svetu, kaj sporoča širša javnost, kakšne so naše potrebe in kakšni so naši upi?”
Letos se ni prvič zgodilo, da bi pri Pantonu za barvo leta izbrali dva odtenka. Leta 2016 sta bila v tandemu izbrana Pantone 15-3919 “Serenity” in Pantone 13-1520 “Rose Quartz” (znan tudi kot "Millennial Pink”). Leto 2020 predstavlja izjemne okoliščine.

Zaradi trenutnih razmer se spreminjajo načini druženja in potovanja, življenje se umirja, naše misli se osredotočajo na tisto, kar je resnično pomembno. Ugotavljamo, kako zelo se potrebujemo in da je naša povezanost z drugimi tista, ki nam daje moč in upanje. 

Jasno je, da takšnega leta ne more opisati zgolj ena barva, zato so izbrali dve - "Ultimate Gray” [Pantone 17-5104] simbolizira moč in odpornost. Gre za barvo kamenja na plaži, ki je tam že milijone let. Če odtenek prevedemo v modo - ljudje ta trenutek živimo v sivih trenirkah. Čeprav v njih ne bomo preživeli celega življenja, smo se ta trenutek sprijaznili z njimi in nam je všeč njihovo udobje.Illuminating” (Pantone 13-0647), ki se ujema s Pradino modno brvijo pomlad / poletje 2021, je optimističen sončni odtenek. Rumena že od nekdaj ponazarja upanje, pozitivnost in nekaj, česar se lahko veselimo. Ponuja vznemirljiv občutek upanja, ki je tako pomemben za človeškega duha. Nebo, ki se odpira v čudovit sončni dan.

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča