Odpira se 76. Beneški filmski festival

Klavdija Rupar 28.08.2019
Beneški filmski festival

Mednarodni Beneški filmski festival, ki bo letos v Benetkah potekal že 76. leto, je eden največjih filmskih festivalov na svetu. Letos ga bo odprla Resnica, film japonskega režiserja in lanskega dobitnika canske zlate palme Hirokazuja Kore-Ede. Film pa ni le uvodni film, ampak tudi del tekmovalnega programa.

Že nekaj let zapored so festival odprli hollywodski filmi, kot so Dežela La La, Krčenje in Prvi človek. Letos so tako pričakovali, da bo začetek festivala napovedal film Ad Astra, v katerem ima glavno vlogo Brad Pitt ali pa novi Joker. A očitno so se letos ustvarjalci odločili, da se bodo odmaknili od Hollywooda in dali možnost še nekomu drugemu.

Festival bo potekal na 12 različnih lokacij, postregel pa bo z več različnimi filmi med katerimi nestrpno pričakujemo naslednje filme: Ad Astra, Marriage Story, The Truth, Joker, The King, The Laundromat, ... predvajani bodo tudi The Perfect Candidate, The Kingmaker, Burning Cane, Pelican Blood, Woman in mnogi drugi.

V tekmovalnem programu bo prikazal 21 celovečercev, med njimi nove filme režiserjev Romana Polanskega, Stevena Soderbergha, Royja Anderssona in Todda Phillipsa. Zlatega leva za življenjsko delo bosta dobila Julie Andrews in Pedro Almodovar.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani labiennale.org/en/cinema/2019.

Izbor urednika