Nasveti za zdrave in ostre možgane

Klavdija Rupar 10.06.2021
pexels-photo-3772612

Razlogov za to je več, zagotovo pa je eden tudi ta, da smo bili več kot pol leta zaprti med štiri stene, brez velikih druženj in dogodkov. 

A čas je, da spet malenkost prebudimo svoje možgane in poskrbimo, da bodo še vedno ostri in zdravi ob vrnitvi v upamo, da bolj normalno življenje.

Spremenite svojo jutranjo rutino
Jutranja rutina je seveda pomembna, a če imate že deset let in več enako, je čas, da jo malenkost spremenite. Namesto, da zajtrkujete avokadov toast, si privoščite jogurt, namesto joge se odločite za pilates, ali pa namesto jutranjega teka skočite na bližnji hrib. Kavo lahko zamenjate z zelenim ali črnim čajem. Sprememba bo namreč dodatno spodbudila možgansko aktivnost.Foto: pexels

Dnevna meditacija
Samo pet minut meditacije na dan vam lahko spremeni življenje. Začnite počasi, nato pa jo podaljšujte. Z meditacijo si lahko pomagate pri stresu ali tesnobi, obenem pa se napolnete z energijo. Obenem vam bo pomagala tudi prebujanju dela možganov, ki je zadolžen za učenje in spomin ter vam izboljšala samozavest.

Adijo staro, pozdravljeno novo
Stvari se počasi odpirajo in precej hitro se lahko zgodi, da bi še vedno radi ostali notri, saj je to naša nova realnost. A četudi se odločite za preživljanje dni v notranjosti, vam priporočamo, da ne ležite na kavču in že stotič gledate ponovitve svoje najljubše serije. Raje preberite novo knjižno zbirko, poslušajte nov podcast ali pa preizkusite novo vadbo.Foto: pexels

Hrana je zdravilo za možgane
Določena hrana vam bo pomagala pri boljši možganski aktivnosti. Pod takšno hrano spadajo omega 3 maščobe, polnovredni izdelki, zelenjava in sadje. Primerna hrana za možgane je tudi morska hrana, ne pozabite pa tudi na borovnice, avokado, losos, sladki krompir, oreščke in semena.

Naučite se nekaj novega
Se že nekaj časa želite naučiti nekaj novega? Bi radi znali risati ali kreativno pisati? Ali pa vas zanima kuhanje? Mogoče bi se želeli naučiti plesa? Potem je čas, da se prijavite na eno izmed delavnic, ki vas najbolj zanima in po vsej sreči, se jo boste lahko udeležili že v živo in ne preko spleta.

Zmanjšajte vnos alkohola
Alkohol lahko močno vpliva na vaše možgane, prekomerno pitje pa vas naredi bolj počasne in vam zamegli možgane. Če se vam zdi, da je v zadnjem času vnos prevelik, vam predlagamo, da koktajle zamenjate za brezalkoholne ali pa si privoščite naravne ledene čaje.Foto: pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča