Nasveti za spomladansko čiščenje

Klavdija Rupar 28.05.2021
pexels-photo-3315286

Lahko se lotimo tudi pospravljanja omare in jo osvežimo za nov letni čas.

Čemu se torej morate posvetiti med letošnjim spomladanskim čiščenjem?

Kopalnica

Kopalnica je ena najbolj pogosto uporabljenih sob v stanovanju, zato je res potrebno, da jo počistite, kar se da natančno. Ne le večkrat uporabljene površine, ampak tudi vse, kar se skriva v omarah in predalih.

  • Očistite makeup čopiče. To je eden izmed opravkov, za katerega nikoli ni časa in ki ga zagotovo odlašate v nedogled. A dejansko bi jih morali čistiti zelo pogosto, saj z umazanimi čopiči na vašo kožo nanašate umazanijo in bakterije, ki posledično lahko povzročijo tudi akne in slabo kožo.
  • Organizirajte lepotne izdelke. Imate ličila in vse, kar uporabljate za nego kožo, razmetano po celi kopalnici? Potem v svoje spomladansko čiščenje dodajte tudi to. Na police, ki so najbolj blizu umivalniku, postavite izdelke, ki jih uporabljate vsak dan, kar uporabljate bolj poredko pa pospravite globlje v omaro. Prav tako preglejte, kateri izdelki so že čez rok uporabe in jih vrzite stran.

Foto: pexels

Spalnica

Spalnica je prostor, v katerem se sprostite, si privoščite okrepčilen spanec in se povežete sami s seboj in s svojim partnerjem. Naj bo prostor, v katerega ne nosite računalnika in če je možno tudi ne telefona.

  • Osvežite posteljo. Ne le, da prebolečte posteljo, dol vzemite tudi prevleko za jogi in jo operite. Jogi za nekaj ur postavite na balkon, da se dobro prezrači, poleg posteljnine in prevlek pa očistite tudi vzglavnike. Če si želite še bolj svežo posteljo, pa kupite kar novo posteljnino in okrasen vzglavnik.
  • Poskrbite za globlje čiščenje. Če med letom obrišete prah in posesate, pri spomladanskem čiščenju odmaknite vse omare in predalnike ter posesajte in očistite tudi najmanjše odprtine, na katere se ob vsakotedenskem čiščenju hitro pozabi.

Foto: pexels

Kuhinja

Kuhinja je del stanovanja ali hiše, v kateri preživite največ časa. Priprava vseh možnih obrokov, druženje z družino ali prijatelji ob dobri jedači in pijači, kuhinjo postavlja v srce hiše.

  • Razvrstite izdelke po kategorijah. Zagotovo imate v omari ogromno plastičnih posodic in ostalih Tupperware izdelkov, zato vam predlagamo, da v omari naredite prostor in vse izdelke razvrstite po kategorijah. Kategorije so lahko: najbolj uporabljene posode, posode, ki jih skoraj ne uporabljate, posode, ki ji ne uporabljate več. Podarite ali vrzite stran tudi vse, kar je že zelo staro ali pa je nefunkcionalno.
  • Očistite hladilnik. Hladilnik je najbolj uporabljena zadeva v gospodinjstvu, ki jo večkrat na dan odprete in zaprete. Zato je izredno pomembno, da ga na vsake toliko pospravite. Ne samo hladilnik, tudi zamrzovalnik. Poleg tega je čas, da pogledate, ali je notri kakšna hrana, ki ji je že zdavnaj pretekel rok uporabe.

Foto: pexels

Omara

Pospravljanja omare se je lotiti zares težko. Dobro veste, da imate notri oblačila, ki jih že nekaj časa ne nosite več, a se je od njih izredno težko posloviti. A žal druge možnosti ni.

  • Poslovite se od oblačil. Oblačila, obutev in modni dodatki, ki jih niste oblekli že nekaj let vam v omari delajo samo gnečo. Zato je čas, da si vzamete čas in se poslovite od vsega, česar ne nosite več, vam ni prav ali vam sploh ni všeč. Lahko oblačila podarite ali pa jih prodate, v vsakem primeru boste naredili dobro delo.
  • Organizirajte kose po njihovi uporabnosti. Na vidno mesto postavite kose, ki jih nosite vsak dan ali zelo pogosto. V ozadje pospravite zimska oblačila spomladi oz. poletna oblačila jeseni. Stvari, ki jih nosite le za posebne priložnosti, naj bodo pospravljena v ozadju ali celo v drugi omari.

Foto: pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča