Nasveti za preživljanje nosečnosti poleti

Klavdija Rupar 24.07.2021
pexels-photo-57529

Čeprav naj bi nosečnost veljala za najbolj veselo obdobje v življenju vsake ženske, pa zna biti v nekaterih trenutkih tudi precej naporno. V sebi namreč nosite še enega človeka, ki vam pritiska na mehur ali rebra, sredi noči imate nenavadne želje po hrani in na vsake pet minut morate hodit na stranišče.

Še posebej zna biti nosečnost naporna, če ste visoko noseči sredi poletja. Vročina je vedno večja, vedno večji pa je tudi vaš trebuh. 

Kako najlažje preživite nosečnost poleti in s čim si lahko pomagate?

Foto: pexels

Poskrbite za dovolj tekočine

Tekočina je izrednega pomena za prav vsakogar, pri nosečnicah pa še toliko bolj. Vsak dan poskusite spiti vsaj deset kozarcev vode, poleti pa dodajte kozarec za vsako uro, ki jo preživite zunaj na vročini. Če vam sama voda ne odgovarja, vanjo dodajte sadje ali zelenjavo, lahko pa si pripravite tudi brezalkoholni koktajl s svežim sadjem. Primeren je tudi sladoled na palčki. Naj bo vaša poletna osvežitev polna vitamina C, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in vlaknin. 

Vaje za otečenost

Poleti se otečenost nog lahko poslabša, zato poskusite vstati vsakič, ko lahko. Preproste vaje za stopala in gležnje prav tako lahko pomagajo zmanjšati otekanje. Priporoča se tudi zmanjšanje vnosa soli, saj ta zadržuje vodo v telesu.

Foto: pexels

Proti vročini s kopeljo

V poletni vročini ni nič nenavadnega, če se ves čas počutite pregrete. Pripravite si popoldansko kopel, ki ne bo samo poskrbela za znižanje temperature, ampak zmanjšala tudi pritisk na vaše organe. Če imate možnost iti na bazen ali na morje, pa je tudi plavanje odlična vadba za nosečnice.

Ohlapna oblačila zoper znojenje

V nosečnosti se poslužujte čim bolj lahkih in udobnih oblačil. S tem boste pomagalo preprečiti znojenje in pregravanje, obenem pa tudi pojav neprijetnih izpuščajev.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča