Nasveti za bolj trajnostno in etično garderobo

Klavdija Rupar 04.02.2021
trajnostna moda

Sedaj je čas, da začnemo z nakupi trajnostnih in bolj etičnih oblačil. To ima več prednosti: na koncu boste sicer za obleko odšteli več denarja, a jo boste nosili več let zapored, obenem pa boste posledično kupovali manj oblačil in s tem tudi manj onesnaževali okolje. Kako še lahko poskrbite za trajnostno garderobno omaro?

Poiščite vintidž spletne trgovine

Za vse navdušence nad vintidž modo in oblačili iz druge roke, je pandemija predstavila kar precej velik problem, saj je bila večina trgovin v nekaterih obdobjih zaprtih. A ne skrbite, obstaja tudi kar nekaj vintidž in second hand trgovin, ki imajo spletne trgovine, zato vam želimo zabavno brskanje in dober nakup.Oblačila si zašijte sami

Toliko časa kot ga imamo trenutno v svojih rokah, ga zagotovo ne bomo imeli spet dolgo časa. Večino časa smo doma, saj nikamor ne smemo, zakaj torej ne bi izkoristili ustvarjalne žilice in si sami zašili nekaj oblačil? Pobrskajte po omari mame ali babice, povlecite na plano star šivalni stroj in začnite. Če vam je bolj kot šivanje blizu kvačkanje ali štrikanje, pa začnite z izdelavo kap, šalov ali toplih zimskih puloverjev. Ne skrbite, če vam ročna dela nikakor ne gredo, pa poiščite šiviljo in jo prosite za pomoč.

Zamenjajte oblačila

Letošnje leto veliko razmišljamo o svojih vrednotah in osebnem stilu ter pristopu k modi. Obstaja nekaj aplikacij, na katerih si lahko z drugimi ljudmi zamenjate oblačila. Takšna je By Rotation in HURR. Če se ne želite ukvarjati s tem, pa naredite manjšo skupino prijateljic na Facebooku in se dogovorite, da si boste med seboj izposojevale kose oblačil. Da vseeno omejite stike, si seveda oblačila pošiljate preko pošte ali pa se dogovorite za brezstični prevzem.Nakupujte z namenom

Preden se odločite za nakup novih oblačil, si poglejte, kakšni so etični standardi določene trgovine ali znamke. To ne pomeni, da ne kupite več ničesar novega, ampak izberete podjetja, ki sledijo določenim standardom - npr. da uporabljajo reciklirane materiale, donirajo materiale, ki jim ostajajo in obenem tudi oblačila izdelujejo trajnostno. Med standarde bi lahko sodilo tudi to, da so njihovi delavci primerno plačani za svoje delo.

Investirajte v pametne kose

Prenehajte z nakupovanjem petnajst različnih majic, desetih parov kavbojk, ali jakne, ki jo boste nosili dve sezoni. Vse to sicer ne stane veliko denarja, a na dolgi rok boste zapravili ravno toliko, kot če bi investirali v en ali dva boljša kosa. V omari imejte raje manj oblačil, pa naj bodo tista dobre kakovosti in trajna. Poglejte si po spletu za vintidž prodajalce, saj nekatere ljube kose, ki si jih želite dobite iz druge roke in po ugodnejši ceni.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča