Najboljši študijski kotički v Ljubljani

Teja Korošec 19.02.2018
Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Narodna univerzitetna knjižnica

Foto: NUK

V najbolj prestižni ljubljanski knjižnici, ki jo obišče tudi vse več turistov, lahko med tednom študiramo med 8. in 20. uro, ob sobotah pa med 9. in 14. uro. V času izpitnega obdobja se odpiralni čas praviloma nekoliko podaljša. NUK v veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje ponuja 196, skupno pa 326 čitalniških mest. Svoj sedež si je potrebno rezervirati preko izkaznice. 

Centralna tehniška knjižnica

Vse bolj priljubljena je Centalna tehniška knjižnica ob Cankarjevem domu, v kateri se lahko med tednom učimo kar od 9. pa do 24. ure, ter ob sobotah od 9. do 17. ure. Zaradi velikega zanimanja, so se v knjižnici odločili, da bodo vrata med izpitnim obdobjem do 24. ure odprta tudi ob sobotah in nedeljah. Prva nočna knjižnica v prestolnici razpolaga z 189 študijskimi mesti, na voljo so skupinske mize, samostojne študijske mizice in računalniki. 

Čitalnica na Študentskem kampusu

Foto: Kampus

Novi čitalnici na Študentskem kampusu skupaj sprejmeta 100 študentov. V mirnih in svetlih prostorih Zelene ali Modre čitalnice se lahko v prijetnem vzdušju učimo, beremo in pišemo seminarske naloge ter eseje od ponedeljka do petka med 7:30 in 21:00, med izpitnim obdobjem pa tudi med vikendi. V čitalnici sta študentom zagotovljena brezplačen dostop do računalnikov in brezžični internet. Poleg čitalnice, ki se nahaja na Kampusu, pod okrilje Študentske čitalnice spada še čitalnica na Kersnikovi 4.

Ljubljanske fakultete

Poleg omenjenih knjižnic in čitalnic, lahko izkoristimo tudi študijske prostore na različnih ljubljanskih fakultetah. V nekaterih so dobrodošli tudi zunanji obiskovalci. Velika prednost te možnosti je dobra ponudba strokovne literature, ki jo lahko uporabimo med študijem. 

Mestne knjižnice

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Mreža mestnih knjižnic skrbi, da Ljubljančanom v iskanju mirnega kotička za učenje nikoli ni treba daleč. Poleg matične knjižnice Otona Župančiča v središču mesta, ima Mestna knjižnica Ljubljana mareč pod svojim okriljem vrsto manjših knjižnic. Najboljša čitalniška mesta lahko najdemo v Slovanski knjižnici za Bežigradom, katere glavna čitalnica celo nekoliko spominja na tisto v NUK, a v manjši različici. Omeniti je treba tudi prijetne in svetle prostore knjižnice Šiška, ki sprejmejo precejšnje število učenjakov. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča