Najbolj priljubljene namizne igre vseh časov

CITYLIFE 11.10.2020
namizneigrejeshoots-com-fzoitus1diq-unsplash

Monopoly

Foto: Pexels

Monopoly je najbolj prodajana namizna igra vseh časov, ki je bila ustvarjena leta 1904 in jo danes poznajo tako mlade kot tudi stare generacije. Igra je prevedena v mnogo jezikov, obstajajo pa tudi tematske različice Monopolya.

Šah

Foto: Unsplash

Šah je miselno zahtevna igra za dva igralca, katere začetki naj bi segali v Indijo v 7. stoletju. Besedna zvezae "šah mat", ki naznani konec igre, prihaja iz arabskega jezika in se prevaja kot "kralj je mrtev". 

Scrabble

Foto: Pexels

Pri igri Scrabble lahko preizkusimo kako bogato je naše besedišče, saj iz naključno izbranih črk sestavljamo besede. Namizna igra je bila ustvarjena leta 1949, vsako leto pa potekajo tudi številni Scrabble turnirji. 

Dama

Foto: Pinterest

Dama naj bi bila najstarejša namizna igra na svetu, ki ostaja priljubljena tudi danes. Gre za nekoliko preprostejšo različico šaha. Izvira iz Bližnjega vzhoda. 

Potapljanje ladjic

Foto: Pinterest

Potapljanje ladjic mnoge izmed nas spominja na otroštvo. Nostalgična namizna igra je oblikovana za dva igralca, katerih namen je z ugibanjem čim prej potopiti ladjice nasprotnika. Na začetku 20. stoletja je igra potekala le s pomočjo papirja in svinčnika, kasneje pa so v prodajo prišle plastične tablice. 

Človek ne jezi se

Foto: Pexels

Vsem zelo dobra poznana in še posebej priljubljena pri otrocih je namizna igra Človek ne jezi se, ki se v angleščini imenuje "Sorry!". Ob vsakem zbijanju soigralčeve figure naj bi se namreč opravičili. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča