Najbolj obiskani muzeji v letu 2019

Klavdija Rupar 11.06.2019
Foto: Pixabay

Ko potujemo po svetu, so nekateri muzeji zagotovo vredni ogleda. Louvre v Parizu, MET v New Yorku, British Museum v Londonu ... Čeprav mogoče vsi niso najbolj navdušeni nad obiskom muzeja, pa so spodaj opisani zagotovo "must see" vsakega popotnika.

Predstavljamo vam najbolj obiskane muzeje leta 2019.

1. Louvre (Pariz)

V Louvru visi ena najbolj znanih slik na svetu - Mona Lisa. Gre za umetnino, ki so jo ogledajo tudi tisti, ki drugače muzejev ne obiskujejo. Trenutno je največji muzej umetnosti in antičnih kosov na svetu in vsebuje eno najbolj bogatih in raznolikih kolekcij na vsem svetu.

Foto: Pixabay

2. National Museum of China (Kitajska)

Muzej, ki je lociran v Pekingu, je bil leta 2017 najbolj obiskan muzej na svetu. Je dom kitajskih kulturnih objektov in umetniških kosov, ki segajo od prezgodovinskih časov pa vse do konca imperialne dinastije v kitajski zgodovini. 

Foto: Lonely planet

3. The Metropolitan Museum of Art (New York)

Lociran prav v središču New Yorka je ena največjih umetniških galerij na svetu in pomemben del umetniške scene v mestu, ki nikoli ne spi. Ustanovljen je bil leta 1872 in vsebuje 2 milijona del iz celega sveta.

Foto: Unsplash

4. Vatikanski muzeji (Vatikan)

Vatikanski muzeji locirani v Rimu spadajo med najbolj obiskane muzeje na svetu. Vsako leto jih obišče več kot 7 milijonov ljudi. Sestavljeni so iz 12 muzejev, 5 galerij in 1400 sob. Zbirka vsebuje predvsem slike in skulpture, ki so jih tekom let zbrali papeži in institucija Vatikanskih muzejev.

Foto: Unsplash

5. National Air and Space Museum

Muzej lociran v Washingtonu je bil odprt leta 1946. Na začetku so ga poimenovali le National Air Museum, leta 1960 pa dodali še "space". V njem je shranjena največja zbirka letal in vesoljskih taksijev. Razširjen je v raziskovalni center, kjer vidimo raziskave zgodovine, tehnologije, aviatorstva in potovanja v vesolje. 

Foto: Smithsonian Magazine

6. The British Museum (London)

Že vse od leta 1759 privablja ljudi, trenutno pa ima več prestižnih umetniških zbirk iz celega sveta in dokumentira celotno človeško zgodovino skozi tematske galerije.

Foto: Pixabay

7. The Tate Modern (London)

Londonski muzej sodobne umetnosti je nepozaben. Je eden novejših, saj so ga odprli šele leta 2000, leta 2016 pa so mu dodali še podvodne zbiralnike in panoramsko teraso z razgledom na reko Temzo.

Foto: Visit Britain

8. The National Gallery (London)

Eden najbolj obiskanih londonskih muzejev je bil odprt leta 1824, lociran pa je na sredini Trafalgar Squara. Med več kot 2500 deli najdemo Leonarda da Vincija, Rapahaela in Turnerja.

Foto: Pixabay

9. The Natural History Museum (London)

National History Museum v Londonu je dom kar 70 milijonom različnih primerkov, nad njimi pa v ogromnem preddverju lebdi okostje kita. 

Foto: Pixabay

10. American Museum of Natural History (New York)

Odprt leta 1977 in lociran na Manhattnu vsebuje več kot 32 milijonov primerkov in objektov, med njimi tudi neverjetnega modrega kita. Film Noč v muzeju, v katerem igrata Ben Stiller in Robin Willimas, je bil posnet po predlogi tega muzeja.

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča