Najbolj neverjetne postaje podzemne železnice

Klavdija Rupar 14.08.2018
Foto: luckyraccoon/Shutterstock

Teh sedem je takšnih, da si jih skorajda morate ogledati, saj so tako čudovite, da se boste na njih ustavili tudi, če ne predstavljajo vaše končne postaje. Samo pazite, da ne zamudite vlaka.

T- CENTRALEN – Stockholm, Švedska
Foto: SvetlanaSF/Shutterstock

T- Centralen se nahaja v središču metro sistema v Stockholmu. Tam se stikajo vse tri linije podzemne železnice. Modra linija je kraj, kjer boste videli estetiko z modrimi detajli, ki predstavlja modre romanske lovrove vence, ki se razprostirajo po beli podlagi. Ne le da je barva res prijetna za oči, obenem je tudi pomirjajoča za vse potnike, ki so pod stresom in se vsakodnevno vozijo z metrojem. 

Foto: Heracles Kritikos/Shutterstock

T-Centralen pa ni edina postaja v Stockholmu, ki je vredna ogleda. Druga je Radhuset, ki je prav tako jamaste strukture kot T-Centralen, samo da je strop rdečkasto rjave barve in vulkanskega videza.

Avtovo – St. Petersburg, RusijaFoto: Pikoso.kz/Shutterstock

Avtovo hitro lahko zamenjamo z marmornato palačo v St. Petersburgu. To podzemno postajo je oblikoval arhitekt Yevgenii Levinson in je ena najbolj razkošnih postaj na svetu. Potniki se vsako dnevno sprehajajo mimo belih marmornih stebrov in sten, kristalnih lestencev in zapletenega mozaičnega dela, ki predstavlja poklon obleganju Leningrada v drugi svetovni vojni. Veličastna notranjost je tisto, kar prvo opazijo ljudje, a zunanjost je s svojimi stebri in kupolo prav tako mogočna. 

Toledo – Neapelj, ItalijaFoto: luckyraccoon/Shutterstock

Od daleč Toledo postaja deluje, kot da je na njej raztreščilo bombo bleščic, a njen bleščeč efekt je v bistvu posledica steklenega mozaika Bisazza in LED luči.  Modro-vijolična barvna shema daje občutek, da ste se znašli pod morjem in ne pod zemljo. Je ena izmed bolj umetniških postaj v Neaplju in vodi do znane nakupovalne ulice, ki se imenuje Via Toledo. 

Formosa Boulevard MRT – Kaohsiung, TajvanFoto: Sean Pavone/Shutterstock

Ta postaja ima največjo inštalacijo z barvanim steklom na svetu. Kupola je delo italijanskega umetnika Narcissusa Quagliata, ki je dele iz Nemčije prinesel v Tajvan. Je tako dihjemajoča atrkacija, da se v njej večkrat dogajajo poroke. Ne glede na to, ali se želite poročiti tam ali si jo samo ogledati, našli jo boste na razpotju med rdečo in oranžno linijo.

BurJuman – Dubaj, Arabski EmiratiFoto: Leonid Andronov/Shutterstock

Do nedavnega se je imenovala Khalid Bin Al Waleed postaja, leta 2009 pa so postajo na rdeči liniji preimenovali v BurJam. Postaja s pomorsko temo je znana po svoji modri svetlobi in meduzasti umetnini, ki visi iz stropa. Je delo češkega umetnika Jitka Kamencová Skuhravá. 

Komsomolskaya – Moskva, RusijaFoto: Balakate/ShutterstockEna najbolj polnih postaj v celotnem moskovskem metro sistemu je kanarsko rumene barve in čudovito dekorirana s korintskimi stebri, baročnim stropom, umetelnimi lestenci in mozaiki. Arhitekturno čudo, ki je dobilo tudi nagrado za svoj dizajn. Hitro se lahko zgodi, da vas bo dizajn tako očaral, da boste zamudili svoj vlak.

Arts et Métiers– Paris, FrancijaFoto: Mariontxa/Shutterstock

Če boste kdaj obiskali Pariz morate postajo Arts et Métiers obvezno dodati na list krajev, ki si jih morate ogledati. Leta 1994 jo je prenovil pisec stripov Francois Schuiten, inspiracijo pa je iskal pri znastvenofantastičnih klasikah Julesa Verna. Stene je dekoriral z bakrenimi zakovicami in dodal detajle kot so kukala. Postaja vodi do Musée des Arts et Métiers, ki se je povezal z RATP in pariškimm metrojem ter svetu dal zares unikatno postajo podzemne železnice. 

Izbor urednika