Načini, s katerimi bo naš prosti čas bolj produktiven

Klavdija Rupar 14.03.2019
Foto: Unsplash

Ne glede na to ali večere preživljamo ob gledanju serij ali se ne umaknemo iz družbenih omrežij, ta umirjenost lahko začne vplivati na našo produktivnost, posledično pa prepreči, da se popolnoma sprostimo. Kaj pa lahko naredimo, da bo naš čas, ki ga imamo po delu bolj produktiven?

Zanesimo se na rutino

Ko pridemo domov, si pripravimo rutino. To pomeni, da takoj pospravimo torbo, ki jo imamo za v službo in preverimo pošto. Še preden prižgemo TV skuhajmo kosilo ali večerjo. Preden gremo spat pa na hitro preglejmo, če je vse pospravljeno in pripravljeno za naslednji dan.

Foto: Unsplash

Telefona ne nosimo v spalnico

Če telefon veliko uporabljamo ponoči oziroma pred spanjem to lahko vpliva na kakovost našega spanja. Da se izognemo skušnjavi, ga sploh ne nosimo s sabo v sobo. Najbolje je, da ga že ob prihodu domov, damo polnit v drugo sobo.

Omejimo uporabo družbenih omrežij

Občasno imamo občutek, da brez telefona nikakor ne moremo zdržati. Če je temu tako, je najbolje, da aplikacijam, ki nam vzamejo največ časa, nastavimo časovni limit. Lahko tudi iz glavnega menija skrijemo vse aplikacije ali jih enostavno izbrišemo. Povprečen človek na družbenih omrežjih preživi 3.5 ure na dan, zato pomislimo, kaj vse bi lahko naredili v tem času.

Foto: Unsplash

Poiščimo si hobi

Če se odločimo, da bomo med tednom imeli nek hobi, kar je lahko telovadba ali preprosto druženje s prijatelji, bo to preprečilo, da smo doma in ne počnemo ničesar in tako počnemo nekaj, v čemer zares uživamo. Večina ljudi je tudi najbolj produktivnih takrat, ko ima več stvari na svojem urniku. Več kot bomo imeli dejavnosti, manj je verjetnosti, da bomo brezciljno posedali doma in buljili v televizijo.

Poleg televizije obesimo uro

Preveč časa gledamo televizijo? Potem je pametno, da si pripravimo kar timer ali stensko uro ter opazujemo, koliko časa sedimo pred televizijo. To se dogaja zato, ker ko sedimo dlje časa, začnemo izgubljati občutek za čas. Takoj, ko obesimo uro zraven, bomo ves čas pogledovali nanjo in točno videli, koliko časa že sedimo tam.

Foto: Unsplash

Naročimo se na revije

Ko pridemo domov pregledamo pošto in zakaj ne bi bila vmes še kakšna revija, ki nas zanima. Kup različnih revij, ki nas čaka ob prihodu domov, bo poskrbelo za pravo sprostitev, še posebej če radi beremo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča