Muzej končanih razmerij v Zagrebu

Teja Korošec 21.02.2017
Foto: Alan Vajdić

Muzej končanih razmerij je v prvi vrsti namenjen ohranjanju in izmenjavi naključnih in raznovrstnih ljubezenskih zgodb. Nekatere so sarkastične in maščevalne, druge žalostne. Med predmeti najdemo marsikaj; od čevlja, pisem, zbirke knjig, ključev, opekača, poročne obleke in roza plišastih lisic, pa do poškodovanega vrtnega palčka in sekire. Slednjo je muzeju podarila Berlinčanka, ki je nezvesti partnerici razkosala vse pohištvo. 

Pritegne tudi zgodba para, ki je poskušal ohraniti zvezo na daljavo. Ob vsakem srečanju sta zaljubljenca plišasti stonogi odrezala eno nogo. Odločila sta se, da se vselita skupaj, ko enkrat stonoga izgubi vse ude. Navsezadnje je zaradi spremenjenih načrtov stonoga ohranila kar nekaj nog.

Muzej končanih razmerij v Zagrebu.

Unikaten projekt sta ustvarila umetnik Dražen Grubišić ter njegova nekdanja partnerka, filmska producentka Olinka Vistica. Eden izmed prvih razstavnih predmetov muzeja, majhen zajček na baterije, je bil kar spomin na njuno razpadlo zvezo, iz katere sta tudi črpala navdih. Rastoča zbirka je bila sprva nekaj let del potujoče razstave, nato pa je našla svoj stalni dom v zagrebškem Gornjem Gradu. Ogled cenovno dostopnega muzeja priporočamo vsem, ki se odločijo za obisk hrvaške prestolnice.

Več zgodb o končanih razmerjih si lahko preberemo na brokenships.com.

Foto: Alan Vajdić

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča