Moda na kavni mizici

Anja Mrevlje 09.03.2016
Modne knjige

Knjige že dolgo niso več le nasičeno besedišče, ki ga vzamemo v roke ob deževnem dnevu, temveč so vir neskončne inspiracije in polne lepih fotografij, ki jih lahko vedno znova prelistavamo. Še posebej, ko govorimo o knjigah z oddelka za modo in dizajn, saj so poleg vsebinskega pomena dobile tudi dekorativnega, zato so pogosto postavljene na ogled. Kavna mizica sredi dnevnega prostora je tako zamenjala zaprašene police in kriminalne zgodbe se zdaj berejo kot biografije najuspešnejših modelov in modnih oblikovalcev. V trenutku, ko je moda s pomočjo modnih blogov postala komercialno zanimiva, so založniki pograbili priložnost in na knjižne police postavili kar precejšnje število izdaj, ki so jih inspirirali ustvarjalci te zvrsti umetnosti. 

Poleg zdaj že ikoničnih »coffe table« knjig, ki so podpisane z imeni Dior, Chanel in Tom Ford, in tistih okrašenih z naslovnicami revije Vogue, se v rokah modnih navdušencev najpogosteje znajdejo biografije in spomini. Vsak, ki v modi nekaj velja, je že izdal svojo. Karl Lagerfeld, Diane von Furstenberg, Carine Roitfeld, Rachel Zoe, Mary Kate in Ashley Olson, Grace Coddington in Nina Garcia je le nekaj imen, katerih knjige se prodajajo v vrtoglavih nakladah. Seznamu pa lahko dodamo še najnovejše uspešnice, ki so jih »napisale« modne muze, zvezdnice in modne blogerke Alexa Chung, Leandra Medine in Lauren Conrad. Ne moremo pa niti mimo knjige fotografij Maria Testina, ki je obeležil ikonično Kate Moss in tako razkril mnogo prej še ne videnih in sočnih portretov tega slavnega modela. Če je omenjeno že del naše knjižnice, potem bodo modnega molja gotovo razveselili naslednji naslovi, ki štejejo pod uspešnice preteklega leta in težko pričakovane napovedi za leto 2016.

Anne  Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas – How to be Parisian  wherever you are

(založba  Doubleday)

Za vse »Parižanke« po duši in tiste, ki bi to rade bile tudi navzven, so štiri nonšalantne modne poznavalke iz mesta luči spisale knjigo nasvetov in hudomušnih pripetljajev. Skozi poglavja o modi, lepoti, ljubezni in življenju delijo skrivnosti, zaradi katerih jih občudujemo, in nas postopoma vodijo v svoj čudoviti svet razmršenih las in črtastih puloverjev.
howtobeparisianbook.com


Josh  Baker – Naomi Campbell

(založba  Taschen)

Pod oznako »omejena izdaja« je pravkar izšla še vroča knjiga o enem najpopularnejših in najopaznejših supermodelov vseh časov – Naomi Campbell. Vroča v dobesednem pomenu, saj se v knjigi na več kot 360 straneh bohotijo portreti iz njenega portfolia, med katerimi so tudi dela ikoničnih fotografov Helmunta Newtona, Maria Testina, Richarda Avedona, Patricka Demarchelierja in drugih.
taschen.com


Garance  Dore – Love Style Life

(založba  Spiegel & Grau)

Blogerka, ki so jo v svet mode popeljale čudovite ilustracije, je po dolgem oklevanju končno izdala svojo knjigo spominov in nasvetov. V njej deli vzpone in padce svoje kariere in tudi osebnega življenja, o katerem ne manjka sočnih podrobnosti in modrih nasvetov za vse, ki so željni izkušenj iz sveta mode in spletnih medijev. Lahkotne zgodbe nadgradijo lepotni in modni triki, ki jih Garance popestri z lastnimi risbami.
lovestylelife.com


 

Gisele  Bündchen

(založba  Taschen)

Še ena v vrsti supermodelov, ki je svojo bogato manekensko kariero ovekovečila s trdimi platnicami. Knjiga z več kot 300 fotografijami spremlja njen vzpon, ki se je začel z modno revijo pomlad/poletje 1998 za znamenitega modnega oblikovalca Alexandra McQueena. Od takrat se je Gisele pojavila na več kot 1.000 naslovnicah in se sprehodila po približno 450 modnih revijah.
taschen.com


Amy  Odell – Tales from the Back Row

(založba  Simon & Schuster)

Urednica spletne strani Cosmopolitan.com v hudomušni knjigi podaja svoja videnja modne industrije in bralce popelje v zakulisje velikih modnih dogodkov. Medtem ko se njena kariera vzpenja, deli pronicljive nasvete, kako uspeti v tako konkurenčnem svetu, in nam predstavi ključne akterje, ki so guruji modne industrije: Anno Wintour, Rachel Zoe, Alexandra Wanga in druge.
simonandschuster.com


Cindy  Crawford – Becoming

(založba  Rizzoli)

Konec lanskega leta je izšla še ena v nizu najbolje prodajanih knjig, ki slavi modo in ljudi, ki jo ustvarjajo. V biografiji supermodela Cindy Crawford lahko preberemo vse o njeni karieri, življenju, naučenih lekcijah in si spočijemo oči na fotografijah najboljših modnih fotografov, kot so Annie Leibovitz, Herb Ritts, Irving Penn in Patrick Demarchelier. Knjiga ponuja zanimiv vpogled v življenje modne ikone.
cindy.com/becoming-bookIzbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča