Marko in Jana prisegata na šampinjone

CITYLIFE 12.10.2018
Rožnati oktober - HOFER

Sveži šampinjoni so v času, ko dnevi postajajo vedno hladnejši, okusna dopolnitev zdravega jedilnika, na njih pa prisega tudi Marko Potrč: »Šampinjoni so ena izmed najljubših sestavin. Ko gremo z družino na pico tako vedno naročim dvojno porcijo šampinjonov,« je povedal ambasador in dodal, da jih rad uporablja v različnih jedeh. Velika ljubiteljica šampinjonov je tudi Jana Koteska, ki je prebolela raka na dojki. Pomena zdrave prehrane se je resno začela zavedati v času svoje bolezni, šampinjone pa si rada pripravi na različne načine. »Obožujem popečene šampinjone z jajci, rada pa si jih privoščim tudi surove na solati.« 

Ne le prehrana, pomembni so tudi iskreni odnosi
Poleg zdrave prehrane je pomembno, da veliko pozornosti posvetimo predvsem preventivi in osveščanju o zdravem načinu življenja. »Roza oktober me zdaj spremlja že skoraj 9 let in odločila sem se, da se priključim Europa Donni prav z namenom, da osveščam predvsem mlade punce, da si začnejo že zgodaj pregledovati dojke, ker nikoli ne veš kdaj te lahko kaj takšnega doleti. Mene je in lahko tudi kogarkoli drugega in zato je treba že od zgodnjih let skrbeti za svoje zdravje.« Koteska je dodala, da so poleg preventive zelo pomembni tudi iskreni odnosi med ljudmi. V času bolezni je še kako pomembno, da smo obkroženi z ljudmi, ki jim lahko zaupamo in nas podpirajo, česar se zavedajo tudi v Slovenskemu združenju Europa Donna. V ta namen organizirajo program ROZA, ki nudi psihosocialno podporo bolnicam in njihovim svojcem v času bolezni in po njej. 

»Prizadevamo si, da bi bila vsaka bolnica deležna učinkovite psihosocialne pomoči - le tako se bo lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, premagovala stranske učinke in se hitreje vrnila v svoje socialno okolje,« je povedala Tanja Španić, predsednica Slovenskega združenja Europa Donna. Ker rak dojk ne izbira in velja za najpogostejšo obliko raka pri Slovenkah, je eden pomembnejših vidikov prav skrb za zdravje in uravnoteženo prehrano. Šampinjoni so dobra izbira skozi celo leto, v mesecu oktobru pa z nakupom roza paketa šampinjonov HOFER namenja 10 centov za program ROZA.

Fotografije: Urša Premik

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča