Manjkajoča črka - krvodajalska pobuda

CITYLIFE 14.06.2018
Manjkajoča črka - krvodajalska pobuda

Slovenija se je pridružila svetovnemu dnevu krvodajalcev, 14. junija, in odmevni mednarodni kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka), katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine. Tako so na praznik krvodajalstva in krvodajalcev krvodajalcem želeli posredovati zahvalo za zagotavljanje zadostnih in ustreznih količine krvi in javnost seznaniti s pomembnostjo krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Zahvala gre tudi podpornikom in vsem, ki sodelujejo pri preskrbi s krvjo.

Manjkajoča črka
V slovenski kampanji Manjkajoča črka so predstavili zveste darovalce ter hvaležne prejemnike, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. Iz njihovih imen smo umaknili črke (A, 0, B in AB), ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja.

Letošnji krvodajalski pobudi Manjkajoča črka so se z umikom črk A, 0, B in AB iz svojega imena pridružila podjetja BTC, Mercator, NLB, Telekom in Petrol ter številni mediji z brezplačnimi objavami oglasov.


14. junij - Svetovni dan krvodajalcev: Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje.
Tema letošnje kampanje je krvodajalstvo kot dejanje solidarnosti. S tem izpostavlja temeljne človeške vrline altruizma, spoštovanja, sočutja in prijaznosti, ki povezujejo in ohranjano sisteme prostovoljnega neplačanega krvodajalstva. S sloganom: "Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje," želimo opozoriti  na vloge, ki jih ima prostovoljni sistem krvodajalstva pri spodbujanju ljudi, naj skrbijo drug za drugega, in ustvarjajo socialne stike ter povezano skupnost.
Aplikacija Lahko darujem? 
S spletno aplikacijo lahko hitro in zanesljivo preverimo, ali ustrezamo pogojem za darovanje krvi. Namen aplikacije je, da zavarujejo naše in prejemnikovo zdravje ter nam prihranijo nepotrebno pot. Na spletni strani www.daruj-kri.si, na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljamo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.  

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridemo tudi sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivajo, da si prej na spletni strani ogledamo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišemo v bazo krvodajalcev ter s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si , na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

Fotografije: Anže Malovrh

Izbor urednika