Majhne spremembe za ohranjanje našega zelenega planeta

Lana Bauman 17.06.2019
Foto: Unsplash

Plastika, izpušni plini, odpadne vode, smeti, pesticidi. To so besede s katerimi se naravovarstveniki ukvarajo že leta, žal pa le redko kateri ukrep pride do posameznika. Planet na katerem živimo je na meji svojega preživetja, vprašanje pa je zakaj vsak izmed nas ne ukrepa? Zakaj vsak ne stori nekaj, kar bi zavarovalo naš edinstven planet in posledično naša življenja? 

To so majhne spremembe za ohranjanje zelenega planet, ki jih lahko stori vsak:

Uporabljajmo zobno ščetko iz bambusa

Zobna ščetka je še en izdelek iz plastike, ki onesnažuje okolje. Vsaka plastična zobna ščetka se razgraja več kot 400 let. Naslednjič namesto običajno zobne ščetke izberimo tisto iz bambusa. 

Foto: Unsplash


Razpolovimo kozmetične vate in robčke

V resnici ne porabimo cele vate ali robčka, temveč ga zavržemo takoj, ko je le del uporabljen. V prihodnje produkte razpolovimo in tako med ohranjanjem našega planeta prihranimo denar.

Izberimo načete rastline

Ko bomo naslednjič kupovali rože ali zelišča si izberimo tiste, ki so znižane, nekoliko uničene ali pred odpisom. Dajmo jim novo priložnost, ustvarimo novo življenje in izničimo nepotreben odpad.

Foto: Unsplash

Izogibajmo se plastičnim vrečkam

Res je enostavno v trgovino vzeti platneno ali papirnato vrečko in se izogniti nepotrebni plastiki. Prav tako se lahko izognemo vrečkam za sadje in zelenjavo, in produkte raje položimo kar v košaro. Če to ni mogoče, lahko za več različnih produktov uporabimo isto vrečko. 

Reciklirajmo premišljeno

Kadar ločimo embalažo od ostalih odpadkov mislimo, da smo heroji. Žal pa se velikokrat naša embalaža sploh ne reciklira. Zato se pozanimajmo, kateri odpadki se resnično reciklirajo in kateri ne.

Foto: Unsplash

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča