London, trendseter urbanega življenja

N. E. 25.09.2016
London

Svetovno metropolo zaradi njenega hitrega tempa vsakič doživimo drugače, hkrati pa v svojem bistvu ostaja ravno toliko stalna, da nas vsakič znova nostalgično spomni na pretekle obiske. Torej, zakaj moramo to jesen London ponovno doživeti?

Forest at Selfridges

Čeprav je Oxford Street ena najbolj pretočnih londonskih ulic, malokdo ve, da se nad hišno številko 400, stavbo trgovine Selfridges & Co. skriva čarobna strešna terasa, pravzaprav vrt, kjer si lahko privoščimo popoldanski čaj, kosilo ali večerjo. In vse to z razgledom. Terasa je odprta vse leto z izjemo zimskega časa, ko je za opazovanje sončnih zahodov mraz premočan in se je treba preseliti v njihov prav tako idiličen zimski vrt. Sicer pa prostor vsako sezono popolnoma prenovijo, osvežijo pa tudi meni, ki zagotavlja sveže lokalno pridelane sestavine, združene v vrhunske kulinarične mojstrovine izpod kuhalnice hišnega chefa Desa McDonalda. 

Čarobna strešna terasa Forest at Selfridges.

Paleta modnih dogodkov

London že stoletja napoveduje trende v modni industriji, tudi letos pa gosti nekaj pomembnih modnih dogodkov in razstav, ki jih je vredno obiskati. (In občudovati.) The Music Room bo konec septembra gostil eno najbolj vročih prodaj te jeseni, ki bo tako kot sodelovanje švedskega giganta H & M in francoske modne hiše Kenzo gotovo sprožila čakanje v vrstah in komolčenje za omejene kose. Ena najbolj priljubljenih britanskih oblikovalk Margaret Howell bo svojo kolekcijo, ki jo zaznamuje eleganca brezčasnosti, verjetno razprodala že v nekaj urah.

Margaret Howell navdušuje s klasičnimi “must-have” kosi.

Med 24. oktobrom in 4. novembrom bo dražbena hiša Phillips privabljala modne navdušence z razstavo fotografij najuspešnejšega dua v svetu modne fotografije Merta & Marcusa, ki z inovativnimi portreti polnita naslovnice vseh velikih modnih revij že skoraj dve desetletji. Pred njuno kamero so sedele ikone modne in glasbene industrije, kot so Rihanna, Cara Delevingne, Madonna, Julia Roberts in druge, ker pa bo tokratna razstava omejena le na devet črno-belih in devet barvnih portretov, lahko pričakujemo le največje umetnine, med katere zagotovo sodi tudi ikonična fotografija Kate Moss.

V muzeju mode in tekstila (Fashion and Textiles Museum) bodo od septembra do januarja vladala 20. leta z razstavo Jazz Age, ki veljajo za enega najbolj osvobajajočih obdobij v modni zgodovini. Takrat je visoka moda prvič ponudila za tisti čas drzne ready-to-wear obleke z resicami in bleščicami, ki so še danes modni navdih mnogih oblikovalcev.

Jazz age: Moda dvajsetih let.

Voho

Vsi smo že slišali za Soho, Voho pa je četrt, ki – zahvaljujoč odprtju galerije Newport – postaja vse bolj priljubljeno kulturno središče mesta. Govorimo o okrožju Vauxhall, ki leži južno od Temze, kjer je na 3.500 kvadratnih metrih razstavljena osebna zbirka umetnika Damiena Hirsta, v galeriji pa si do sredine oktobra lahko ogledamo tudi ekshibicijo ameriškega genija novodobne moderne umetnosti Jeffa Koonsa.

PREBERITE ŠE: Amalfijska obala: najlepši biser Italije

Pop-up screens

Na različnih lokacijah v mestu so se čez poletje pojavili t. i. "pop-up screeni". Kino pod zvezdami je priljubljen že iz časov črno-belega filma, čar tega festivala pa so že znani filmi, ki si jih lahko ponovno ogledamo na velikih platnih v prijetnem ambientu. Ikonični Big Lebowski in večna klasika Jurrasic Park at Ravenscourt Park ter ekscentrični Labyrinth at East Greenwich so samo nekatere od filmskih predstav, ki popestrijo hladne londonske večere.

Barvita soseska modnega Notting Hilla.

Notting Hill

Približno 50 let nazaj je bil Notting Hill predel Londona, kjer so se kupovali glasba in kulinarične dobrote, plašči ter starine, tu se je ponočevalo, plesalo in predvsem dobro živelo. Danes Notting Hill ne ponuja nič manj. Poznamo ga po udobni elitni soseski, velja za absoluten modni distrikt mesta, tukajšnji ulični festival pa je postal največji karneval v Evropi. Skratka, okrožje ne ponuja le modrih vrat Hugha Granta (temveč tudi mnoge druge barve), v resnici pa je sprehod skozi sosesko pravi užitek, čeprav se bomo morali ustaviti prav v vsaki ljubki trgovini, katere izložba nas bo potegnila vase. Za popoldanski gin s tonikom se moramo po vzoru lokalcev ustaviti v razvpitem baru Portobello Star, ki obratuje že od leta 1720, zadnjih pet let pa tu varijo tudi lasten (najboljši) gin v Londonu.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča