Kultne serije 90. let – od Prijateljev do Beverly Hillsa

Kultne serije 90. let – od Prijateljev do Beverly Hillsa

CITYLIFE 23.08.2019

Serija Prijatelji (Friends, 1994), ki bo 25. obletnico praznovala prihodnji mesec, pa ni edina, ki je korenito zaznamovala TV-sceno 90. let. Poglejmo nekaj tistih, ki so najbolj navduševale in ki so spremenile televizijo, kot jo poznamo.

Prijatelji (Friends, 1994)

22. septembra 1994 je TV-mreža NBC zavrtela prvo epizodo serije Prijatelji (Friends, 1994), ki je prav do svojega konca leta 2004, deset sezon kasneje, ostala med najbolj gledanimi na ameriških zaslonih. Premisa uspešnice je bila preprosta – šest prijateljev, sosedov v istem stanovanjskem kompleksu na Manhattnu, in preplet njihovih življenj, neločljivo povezanih z živahno kuliso New Yorka. Serija je lansirala kariere Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lise Kudrow, Matta LeBlanca, Matthewa Perryja in Davida Schwimmerja – nekatere z večjim, druge z manjšim uspehom. Hkrati je tudi nanizala cel kup res impresivnih zvezdniških gostov – od Georgea Clooneyja in Brucea Willisa do Brada Pitta.

Twin Peaks (Twin Peaks, 1990)

Twin Peaks (1990) je bila serija, ki je postavila na glavo vse uveljavljene konvencije, pomešala žanre in postregla z do danes enim največjih TV-misterijev: Kdo je ubil Lauro Palmer? Ko gre za kultnost serij, bi težko našli katero, ki bi bolj ustrezala tej oznaki kot prav serija Davida Lyncha o v večne meglice zavitem malem mestecu na kanadski meji, kjer za popolno, idilično kuliso tičijo najbolj mračne skrivnosti. David Lynch in njegov soavtor Mark Frost sta sicer imela z drugo sezono precej smole, saj sta zaradi kompromisov s TV-mrežo po mnenju številnih zašla s poti, preden so serijo po vsega dveh letih ukinili, a to v resnici ne zmanjšuje pomena Twin Peaksa in njegove dediščine. To je serija, ki je navdihnila malo morje izpeljank, ki pa nikdar v resnici niso segle do kolen izvirniku. Lani je David Lynch po več kot četrt stoletja posnel tretjo sezono – z mešanimi odzivi.

Dosjeji X (The X Files, 1993)

»Resnica je tam nekje«, je bil vodilni motiv serije, ki je bila po Območju somraka tista, ki je postavljala nove standarde znanstvene fantastike na malih zaslonih. FBI-jeva agenta Dana Scully (Gillian Anderson) in Fox Mulder (David Duchovny) sta bila tista poklicana za raziskovanje paranormalnega, pri čemer serija z inteligentnim scenarijem, ki ni podcenjeval gledalca, nikdar ni zašla v grotesko, niti ne v žajfnico, čeprav so vsi navijali za tisti trenutek, ko bosta Mulder in Scullyjeva končno podlegla kemiji med njima. Dosjeji X(The X Files, 1993) so po izteku svoje devete sezone leta 2002, 14 let kasneje - leta 2018, dobili nadaljevanje, s čimer se je serija pridružila dolgi vrsti obujenih TV-uspešnic iz 90. let.

Severna obzorja (Northern Exposure, 1990)

Ko gre za kopico čudaških likov v slikovitem malem mestecu, so bila Severna obzorja (Northern Exposure, 1990) zadetek v polno. Serija o razvajenem newyorškem židovskem zdravniku Joelu Fleischmanu (Rob Morrow), ki ga pošljejo na prakso v zakotje Aljaske, je bila med kritiki odlično sprejeta, oboževalci pa nikdar v resnici niso preboleli, ko je v šesti sezoni mestece Cicely zapustil Morrow, s čimer je zabil žebelj v krsto Severnim obzorjem. 

Kaj imajo skupnega adidas OZWEEGO in serije? ...

Kultni copati, ki so že v 90-ih navduševali ljubitelje modnega eksperimentiranja, se vračajo v osveženi podobi in jih je ulična kultura v trenutku vzela za svoje, tako kot kultne serije 90-ih ... Po več kot dveh desetletjih je adidas Originals ponovno obudil enega najbolj priljubljenih modelov 90-ih let. Nekdanji tekaški copat adidas OZWEEGO 3 so v adidasu reinterpretirali za današnje generacije in hiperfuturistično oblikovanje pripeljali do roba drznosti. S kombinacijo avantgardnega dizajna in značilne tehnologije adiPRENE OZWEEGO predstavlja popolno zedinjenje tradicije z urbanimi trendi prihodnosti. Modeli OZWEEGO so pri nas na voljo v trgovinah BUZZ in The Athlete's Foot.

Beverly Hills 90210 (Beverly Hills 90210, 1990)

Pred Riverdalom, Opravljivko, 13 razlogi, zakaj in ostalimi mladinskimi serijami je bil – Beverly Hills 90210. Brendon, Brenda, Dylan, Kelly in ostali, ki so sestavljali generacijo na najbolj slavni televizijski srednji šoli, so nas prikovali pred male zaslone, zaradi njih smo na stene lepili posterje iz Brava, zaradi njih smo bili postavljeni pred prvo resno dilemo naših rosnih let: Brendon ali Dylan? Serija je pokrila celotna 90. leta in se z zadnjo sezono poslovila leta 2000, pri čemer kljub veliki priljubljenosti protagonisti v resnici nikdar niso bili tako uspešni pri preskoku na druge projekte. Še najbolj resne vloge (čeravno obrobne) je nanizal Luke Perry, ki pa je letos umrl, tako, da ga v novih epizodah Beverly Hillsa, ki so jih pravkar posneli, ne bomo videli.

Urgenca (ER, 1994)

Urgenci (ER, 1994) se pripisuje zasluge za izjemen uspeh zdravniških serij – Chicago Hope, Grey's Anatomy, Scrubs, Dr. House … vsem tem je pot tlakovala serija, v kateri se je kalil kasnejši megazvezdnik George Clooney. Kar 15 sezon se je na malih zaslonih obdržala, med letoma 1994 in 2009, v tem času pa ni manjkalo tako zdravniških dram kot zasebnih dram mož v belem, prav tako pa se je do konca zamenjal dobršen del izvirne postave.

Seks v mestu (Sex and the City, 1998)

Čeprav bi z dvema res komaj gledljivima filmoma zlahka pozabili, pa je bil Seks v mestu (Sex and the City, 1998) kot serija v mnogih ozirih revolucionarna. To je bila serija, ki je kot prva v ospredje postavila ne samo ženske, ampak karieristke, ženske nad 40 let, ženske z nenasitno spolno slo in ženske, ki so nemalokrat lastno kariero in užitke postavljale pred konvencije, kaj se od žensk pričakuje (beri: gospodinje, mame, žene). Carrie Bradshow je bila takojšnja modna ikona poznih 90. let, Samantha pa poosebljenje opolnomočene, spolno osvobojene ženske srednjih let. Škoda, da so v filmih, ki sta sledila, izničili vse dosežke izvirnika in da so notranji spori med igralkami pustili grenak priokus danes, 15 let po finalu.

Letos serija Prijatelji (Friends, 1994) praznuje 25 let. Spodaj izbor "must-have" modnih kosov in dodatkov!


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča