Kam na izlet za podaljšan vikend

Teja Korošec 12.08.2017
Foto: Pixabay

Posočje

Foto: Pixabay

Malokdo izmed nas še ni slišal hvalnic o smaragdni reki, mnogo pa nas je Sočo tudi že obiskalo. Da bomo v enem vikendu lahko raziskali čim več Posočja, priporočamo krožno pot. Izlet začnemo s kavico v Tolminu in obiskom osupljivih Tolminskih korit. Našo pot nadaljujemo proti Kobaridu, v bližini katerega se po nezahtevni gozdni poti sprehodimo do skrivnostnega slapa Kozjak. Gurmani si lahko tu privoščijo še obisk slavne Hiše Franko. Sledi postanek v Bovcu in nadaljevanje poti do prelepe Doline Trente. Za občudovanje gorskih razgledov in skok v mrzlo Sočo priporočamo Lepeno. Posočje ponuja več možnosti namestitve, priljubljeni so tudi kampi. Ob vračanju čez Vršič si lahko ogledamo še Rusko kapelico. Če nam ostane več časa, pod Vršičem naredimo še krajši ovinek in takoj za italijansko mejo obiščemo še pravljična Belopeška jezera. 

Vrbsko jezero (Avstrija)

Stolp Pyramidenkogel. Foto: Kaernten.at

Priljubljeno Vrbsko jezero leži blizu Celovca na avstrijskem Koroškem in je od Ljubljane oddaljeno zgolj uro in pol vožnje. Na njem se lahko preizkusimo v številnih vodnih športnih ali pa le plavamo v vodi s prijetnimi 25 stopinjami. Ob jezeru najdemo najvišji leseni razgledni stolp na svetu, v katerem se skriva najdaljši evropski tobogan. Slednji meri kar 120 metrov. Priporočamo tudi obisk razkošnega Vrbskega gradu ob jezeru. 

Krajinski park Kolpa

Foto: Belakrajina.si

Glavna znamenitost Krajinskega parka Kolpa je zagotovo mejna reka Kolpa, dobitnica mednarodnega nagrade Evropske destinacije odličnosti. Z obrečnimi vasicami ponuja miren vikend oddih v zavetju narave. Najbolj priljubljena aktivnost na reki je raftanje, za bolj romantične pa so na voljo tudi kanuji. Gozdnato območje bo prav tako navdušilo ljubitelje pohodništva in kolesarjenja. Za avtentično izkušnjo priporočamo nastanitev v eni izmed številnih turističnih kmetij in zajtrk s slastno belokranjsko pogačo. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča