Kako se letošnje poletje zares odklopiti in uživati

Klavdija Rupar 27.06.2019
Poletje in pametni telefon (foto: Unsplash)

Še nedolgo nazaj je bilo moderno, da tudi med dopustom delamo in niti za pet minut ne odložimo svojega telefona. A v zadnjem času, ko je izgorelost postala velik problem, je čas, da oddih namenimo polnjenju baterij in uživanju. Nekaj nasvetov, s katerimi se boste letošnje poletje zares odklopili, smo poiskali tudi mi.

Spremljajmo, koliko časa preživimo na telefonu

Na telefonu imamo sistem "screen time", kjer nam točno piše, koliko časa preživimo na telefonu in na določeni aplikaciji. Seveda vsega ne moremo nadzirati, še posebej, če imamo službo, ki od nas zahteva, da smo cel dan na telefonu. Pa vendarle, preverimo ostali čas, ki ga preživimo z gledanjem Instagrama in Facebooka. Potem pa si postavimo cilj, da letos poleti nenehen stik z družabnimi omrežji omejimo.


Identificirajmo, kaj nam dejansko dajejo družbena omrežja

Ko vidimo, koliko časa preživimo na telefonu in posameznih aplikacijah, se vprašajmo, kaj nam prinesejo ta družbena omrežja in aplikacije. Ko to ugotovimo, je tudi lažje prenehati z uporabo telefona.

Telefon zamenjajmo za knjigo

Pomislimo, koliko bi prebrali, če bi vsakič, ko vzamemo telefon v roke, raje vzeli v roke knjigo ali revijo. Prav tako se raje posvetimo druženju s prijatelji, kot pa da visimo na telefonu in se preko aplikacije pogovarjamo z njimi.


Nekaj časa si vzemimo stran od telefona

Težko se je odklopiti, a če bi res radi spremenili svojo navado, je edina možnost, da telefon občasno pustimo doma, ali ga ne uporabimo dlje časa. Če nam je celoten dan ali vikend preveč, si namerno enkrat na teden vzemimo eno popoldne in svoj pametni telefon enostavno izklopimo. Kmalu bomo ugotovili, da ga sploh ne potrebujemo.


Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika