Kako preživeti čas alergij?

Klavdija Rupar 05.05.2019
Foto: Depositphotos

Ste eden tistih ljudi, ki ima alergijo na cvetni prah ali seno? Potem niste eden redkih, saj je ljudmi z alergijami vedno več, sezona alergij pa je zaradi klimatskih sprememb vedno daljša. Seveda si lahko pomagate z zdravili, še bolje pa je, da uporabite naravne preparate, ali pa upoštevate spodnje nasvete, ki smo jih pripravili.

Pripravimo domovanje

Domovanje lahko na čas alergij pripravimo tako, da zamenjamo zračne filtre v ogrevalnem sistemu. Izogibajmo se odpiranju oken in sesanju preprog tik pred spanjem, saj to lahko dodatno poslabša alergije.

Vedno umivajmo roke

Umivanje rok je kot neke vrste "cepivo". Roke dajmo pod vodo za 15 do 20 sekund, da zagotovo odstranimo vse bacile.

Foto: Pexels

Slečimo oblačila in sezujmo čevlje takoj, ko pridemo domov

Ko smo zunaj se cvetni prah začne nabirati na naših oblačilih, zato jih takoj, ko pridemo domov slečimo, da nas cvetni prah ne začne dražiti in povzroči alergije. Sezujmo čevlje, oblačila pa vržimo v košaro in se preoblečimo v nekaj drugega. Zvečer pa se ne pozabimo stuširati, saj bomo z vodo iz telesa in las odstranili cvetni prah, ki se je na nas nabral čez dan.

Bodimo pozorni kaj jemo

Če se nam nabira sluz, potem je pametno, da se izogibamo mleka in ostalih mlečnih izdelkov. Raziskave kažejo, da mleko še dodatno strdi sluz, kar povzroča kašljanje in kapljanje iz nosu. Podobno je tudi s sladkimi pijačami.

Foto: Unsplash

Jemanje probiotikov

Sezonske alergije so najbolj pogosto pretiran odziv imunskega sistema. Kar 70% našega imunskega tkiva pa sestavlja črevesje, kar pomeni, da moramo najprej poskrbeti za zdravo črevesje, če želimo pozdraviti alergijo. Zato začnimo jemati probiotične dodatke ali v prehrano dodajmo bolj fermentirano hrano, ki bo pomagala uravnovesiti naše število mikrobov.

Kupimo dobro vlažilno kremo

Sezona alergij lahko povzroča suho, lisasto kožo, ki jo povročita vlaga ali pretirano brisanje nosu. Zato je pametno, da kupimo kakovostno naravno vlažilno kremo, ki bo zmanjšala vnetje, izboljšala kožo in jo navlažila. Najboljše sestavine so aloe vera, vitamin E in kokosovo olje.

Foto: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča