Kako ostati povezani in v stiku v času družbene distance?

Klavdija Rupar 09.04.2020
Foto: Pexels

Skoraj štirje tedni karantene so že mimo in še zdaleč ne vemo, kdaj se bo situacija umirila do te mere, da bomo lahko naprej nadaljevali z vsakdanjim življenjem. Vsekakor je pomembno, da skrbimo za svoje fizično in psihično zdravje, predvsem pa da tudi v času družbene distance ostanemo povezani z ljudmi. Na kakšen način pa lahko naredimo to?

Mobilna sporočila

Poznamo ljudi, ki trenutno delajo v prvih bojnih linijah? Naredimo si seznam vseh znancev, ki so zdravniki, medicinske sestre, pomagajo pri civilni zaščiti ali preprosto delajo v teh težkih časih in jim na vsake toliko pošljimo spodbudno sporočilo ter jih povprašajmo, kako se počutijo. Zagotovo jim bomo polepšali dan in jim dali vedeti, da smo tu za njih.

Foto: Pexels

Podpirajmo lokalno

Ogromno samostojnih podjetnikov je čez noč ostalo brez prihodka. Zato je edino pravilno, da sedaj začnemo kupovati lokalne stvari. Poiščimo najljubše slovneske ustvarjalce in kupimo stvari, ki si jih ogledujemo že nekaj časa. Lahko kupimo tudi darilne bone, ki jih bomo uporabili, ko bo karantene konec. Obenem pa lahko pomagamo tudi prijateljem, ki so v teh težkih časih ostali brez službe in jim pomagamo s plačevanjem pomembnih stvari.

Telovadba preko spleta

Ogromno osebnih trenerjev in vaditeljev je v tem času svoje vadbe prestavilo na splet. Poiščemo lahko brezplačne vadbe joge, pilatesa ali aeorbike, lahko pa se pridružimo tudi mesečnim izzivom, ki so jih pripravili številni osebni trenerji ali trenerke.

Foto: Pexels

Nakup živil za starejše prebivalce

Živite v stolpnici ali bloku? Potem je izredno lepa gesta, da na oglasno desko v stavbi obesimo obvestilo, na katerega napišemo, da naj nas kontaktirajo vsi starejši prebivalci, ki bi potrebovali kakšno zadevo iz trgovine ali lekarne in da jo bomo brez težav prinesli. Preverite tudi, če so mogoče hišnik ali nazdorni odbor v hiši to že uredil, drugače pa se javite sami.

Med sprehodom prijazno pomahajmo

Na sprehode še lahko hodimo in edino pravilno je, da si vsaj nekajkrat na teden privoščimo dolg in sproščujoč sprehod. Seveda to pomeni, da držimo distanco, a vseeno lahko prijazno pomahamo ali pozdravimo ljudi, ki jih srečamo na poti. Če vidimo znane ljudi, pa je to še toliko bolje. Polepšajmo dan neznancem ali pa prijateljem in tako mi kot oni se bomo v trenutku počutili bolje.

Foto: Pexels

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča