Kako izdelati popolnega snežaka

Matej Jurgele
Sneženi mož

Da se kristali sprimejo skupaj potrebujemo ravno prav moker sneg. V nasprotnem primeru se sneg ne bo sprijel skupaj. Če je sneg presuh, vzemite vrtno cev in nekoliko poškropite sneg, iz katerega želite izdelati snežaka. Seveda ne preveč, da ne bo na koncu ostala le še ena velika luža. Če pa je sneg premoker, boste morali počakati na pošiljko malce bolj suhega snega.

Najdite ustrezno lokacijo
Da bo vaš sneženi mož zdržal čim dlje, ga postavite v senčen konec in na ravno podlago. Obrnite ga stran od sončne svetlobe, saj bo le na ta način njegov »obraz« dalj časa obdržal pravo obliko. Idealno mesto za postavitev snežaka je nekje v sredini, kamor boste kotalili snežne kepe.

Ne pozabite na strukturo
Svojemu snežaku poskusite najti pravo razmerje glede velikosti snežnih kep. Najboljše je razmerje 3-2-1, pri čemer je spodnja kepa največja (velikost 3 enote), srednja v velikosti 2 enot in zgornja v velikosti 1 enote. Imejte tudi v mislih, da nižji kot je snežak, bolj bo stabilen.

Kepe valite na tak način
Valjenje velikih kep snega je težje, kot se sprva sliši. Začnite z izdelavo kar se da velike snežne kepe, ki jo še lahko oblikujete z rokami. Nato jo položite na tla in jo valite toliko časa, dokler ne dosežete prave velikosti. Ko imate izdelano prvo (največjo) kepo, okoli nje dodajte nekaj snega, da bo ta stabilno stala na tleh.

Zgladite vsako kepo
Pri polaganju kep eno na drugo svetujemo, da stične površine kep poravnate, preden nanjo položite novo kepo. Na ta način bo snežak stabilnejši.

Bodite kreativni z dekoracijo
Če je izdelava snežaka skorajda klasično opravilo, to ne pomeni, da ga morate tudi okrasiti na klasičen način. Nataknite mu smešno pokrivalo, grd božični pulover, roza spodnjice ali kakšen drug rekvizit, s katerim se bo vaš snežak ločil od ostalih.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča